60 Jaar Batibouw

Grootste en belangrijkste bouwbeurs van Belgi ë

De Heizel zal elke Belg wel kennen. Is het niet voor het voetbal of voor het Autosalon, dan wel voor het grootste bouwevenement van het land waar elk jaar enkele honderdduizenden bezoekers een of meerdere dagen voor uittrekken.

Van donderdag 21 februari tot zondag 3 maart

Het publiek kan op de Heizel terecht vanaf zaterdag 23 februari tot en met zondag 3 maart, dagelijks van 10 uur tot 18.30 uur. Donderdag 28 februari blijft Batibouw zelfs open tot 22 uur ’s avonds.   Donderdag 21 februari en vrijdag 22 februari zijn uitsluitend gereserveerd voor de professionelen uit de bouwsector, de stielmannen die er voor zorgen dat elke woning tot in de puntjes wordt afgewerkt. Volwassen bezoekers betalen 12,5 euro aan de kassa, voor kinderen van 6 tot 12 jaar bedraagt de toegangsprijs 6 euro en minder dan 6 jaar gaat vergezeld van een volwassene gratis binnen. Blits bezoeken van minder dan 4 uur kunnen ook, vanaf 15 uur betaalt men aan de kassa 7 euro. Op de verlengde openingsdag van 28 februari geldt dit tarief vanaf 18 uur. Alle Heizelpaleizen zijn open en de meer dan 900 bouw- en verbouwexperts tonen zowat alles over wonen.

Gezond binnenklimaat  

Speciale aandacht gaat dit jaar uit naar een gezond binnen klimaat in de woning. Hedendaagse woningen moeten uitstekend geïsoleerd zijn om aan alle bouwverplichtingen te voldoen. Dit leidt in veel gevallen tot vervuilde lucht als men nalaat om een goed ventilatiesysteem te plaatsen dat voldoende rekening houdt met temperatuur, vochtigheidsgraad en de hoeveelheid schone lucht die nodig is voor een behaaglijke woonomgeving. Vocht in de woning is een ander probleem, om dit te beheersen dient elk verluchtingssysteem over een adequaat controlesysteem te beschikken.

Kleiner en dichter bij elkaar leven

De beschikbare oppervlakte in Belgi ë vergroot niet maar er komen elk jaar meer inwoners bij. We moeten ons dus aanpassen en kleiner gaan wonen. Het onoplosbaar Belgisch fileprobleem draagt er toe bij dat we meer in de werkomgeving op zoek zijn naar betaalbaar wonen.Daarvoor zijn er wel doordachte ingrepen nodig. Projectontwikkelaars bedenken inventieve oplossingen om op een beperkte oppervlakte een maximum aan comfort te bieden.

Slim en Circulair bouwen

Door middel van 3D-scanning en 3D-printing is het mogelijk vooraf een duidelijk beeld te krijgen van de toekomstige woning. Vooraleer het bouwproces aan te vatten kan men nog in samenspraak met de architect aanpassingen uitvoeren. Circulair bouwen omvat het hergebruiken van allerlei materialen die voorheen in de bouw gebruikt werden. Een goed voorbeeld is gerecycleerd beton en oude gevelstenen als primaire materialen.

Innovatie in paleis 5

Voor het eerst organiseert Batibouw in samenwerking met Ik ga Bouwen een echte innovatiestand in paleis 5. Daar worden 25 nieuwigheden of producten aan het publiek   voorgesteld. Deze 25 producten of nieuwigheden werden speciaal door een onafhankelijke jury van bouwprofessionals gekozen. Ook in paleis 5 is er een start-up-corner waar startende en minder bekende ondernemingen uit de bouwsector unieke of innoverende producten exposeren.

Vakmannen aan het werk

Toekomstige bouwspecialisten geven in de Astridhal demonstraties over allerlei bouwtechnieken, zelfs de bezoeker kan het even uitproberen. Het gaat zowel over sanitair, verwarming, lassen, elektriciteit, automatisering, schilderwerken, houtbewerking, timmerwerk en andere werkzaamheden in de bouw.

Licht en warmte

Tussen de paleizen 8 en 9 en in de verbindende Patio laten fabrikanten de bezoekers ontdekken hoe verlichting kan bijdragen tot een aangenamer woonklimaat. In paleis 6 wandelt de bezoeker over verschillende vloeren tussen de haarden en kachels. Deze haarden en kachels werden energiezuiniger en vooral klimaatvriendelijker met veel minder uitstoot dan voorheen.

Goed gereedschap helpt de vakman

Enkel van 21 februari tot 24 februari, dus tijdens de twee professionele dagen en tijdens de eerste twee dagen dat Batibouw open is voor het publiek, is er Special Tools in het kleinere paleis 10. Zowel de professionele bezoeker als de particulier die zelf wat werkjes wil opknappen vindt er gespecialiseerd gereedschap. Van schuurbanden over glasvezel tot pneumatisch gereedschap. Alles staat samen in een paleis met deskundige uitleg over de werking en het aanbevolen gebruik.

Hoe gaat u best naar Batibouw ?

Het zal op de Brusselse Ring drukker zijn dan gewoonlijk tijdens de duur van Batibouw. Met de trein naar Batibouw kan ook door zich een speciaal ticket aan te schaffen de B-dagtrip. Daarin zitten zowel de toegang tot Batibouw ; als de treinrit, bus, tram of metro inbegrepen. Met de metro duurt het vanaf Brussel Zuid ongeveer 20 minuten om naar de Heizel te rijden met de metro . Dan heeft men geen last van files of te dure parking op de Heizel. Vanaf dit jaar ontvangt elke bezoeker de catalogus gratis. Een handig boekje waarin alle adressen en namen staan van de meer dan 900 exposanten.

Volg Batibouw

Vanaf donderdag 21 februari publiceren wij de meest opmerkelijke zaken en vernieuwingen van Batibouw. Zowel voor bouwers, verbouwers als kopers van onroerend goed.