archief foto

Vrijetijdstip krokusvakantie: natuurwandeling in Overstromingsgebied Moortsele

archief foto

We geven je graag een vrijetijdstip. Weldra is het krokusvakantie. Trek eens in Moortsele het overstromingsgebied in. Het is een ideale plek om te onthaasten midden in het groen. Trek er enkele uren zorgeloos op uit, laat de drukte van alledag even helemaal achter je. Het overstromingsgebied is een ideale site om heerlijk te onthaasten. In het overstromingsgebied kan je ontsnappen aan de stress. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle)

archief foto

Je zult een mooi aantrekkelijk landschap, een prachtig gebied zien. We kunnen u het aanraden: wie de natuurwandeling maakt in Moortsele (start in de Kasteelstraat) zal daar echt geen spijt van hebben. Trek er met het hele gezin op uit. Je zult een ontspannende en actieve wandeling beleven. Ga op zoek de wonderen van de natuur. De troeven van dit gebied zijn enorm. Het is er ook bijzonder rustig. Er staat u een aangename natuurwandeling te wachten. Ontsnap even aan het het ritme van rennen, vliegen, opstaan en weer doorgaan. Het overstromingsgebied in

archief foto

Moortsele is een lappendeken van mooie landschappen.

Het overstromingsgebied Moortsele is bijna 14 ha groot en wordt begrensd door een dijk. Ongeveer 200.000 kubieke meter water kan geborgen worden. De Molenbeek en de Kerkesbeek vloeien samen in het bufferbekken. De oorspronkelijke loop van de beken blijft behouden. Twee hoofdfuncties bepalen het beheer van het gebied: waterberging en natuurontwikkeling. Het overstromingsgebied is wettelijk beschermd door zijn hoge natuurwaarde, en geniet een Europese

archief foto

erkenning als habitatgebied. Elke keer als delen van het gebied overstromen, heeft dit gevolgen voor de aanwezige planten en dieren. Zo kunnen overstromingstolerante natuurtypes ontstaan en zullen anderzijds ook meer watervogels, zoals steltlopers en eenden, het gebied bezoeken. De afwisseling tussen het gesloten bos en de open vallei zorgt voor een aantrekkelijk landschap. Voor planten en dieren biedt deze variatie veel mogelijkheden om geschikte standplaatsen, voedsel en bescherming te vinden. Het huidig landschapsbeleid wordt in stand gehouden en waar mogelijk versterkt.       Reporter 17