Fietssnelweg Zottegem-Oosterzele krijgt een kruispunt

Het fietsproject in de Boerestraat — Kalle kent een lange geschiedenis. De gemeente slaagde erin de procedure rond te krijgen. In september 2018 werd het fietspad dat loopt van het station Balgem-Zuid tot Kalle gehuldigd. Het project maakt als fietscorridor deel uit van de fietssnelweg F417. Vanaf Walzegem sluit de fietssnelweg aan op de N46. Nu blijkt dat er een fietspad komt dat parallel  zal lopen met de spoorlijn.

Elk jaar gebeuren er nog gemiddeld 45 ongevallen aan overwegen. Infrabel streeft ernaar om zo veel mogelijk overwegen te doen verdwijnen en te vervangen door veiligere alternatieven.  In 2017  verdwenen zo 14  overwegen. Dit jaar zijn de spoorwegovergangen in onder andere Balegem aan de beurt. Infrabel diende een omgevingsaanvraag in voor de aanleg van een verharde landbouwweg tussen de Apostelstraat en Walzegem ter vervanging van de overweg in de Apostelstraat. Daarnaast wordt de overweg Terstraeten vervangen door een trage verbinding tussen Apostelstraat en Rooigemstraat.

Tijdens de infomarkt op 20 februari bleek dat er ruimte voorzien is voor de aanleg van een fietspad dat parallel loopt met de spoorlijn. ‘Als de gemeente tijdig met ons had gesproken, dan waren de kosten in de Boerestraat mogelijks niet nodig geweest. Daarnaast lijkt deze aansluiting ons meer voor de hand liggend dan het huidige model’ getuigt een woordvoerder van Infrabel tijdens de infomarkt. Er zullen bijgevolg 2 fietsverbindingen zijn die het station van Balegem-Dorp en het station Balegem-Zuid verbinden.