PVDA Geraardsbergen wil burgers een stem geven op de gemeenteraad.


Geraardsbergen. Steeds meer steden en gemeenten geven de burger spreekrecht op de gemeenteraad. “Tijd dat ook in Geraardsbergen de stem van onderuit een plaats krijgt in de lokale democratie”, zegt Nick Dobbelaere, voorzitter van PVDA Geraardsbergen. De linkse partij stelt voor om een ‘Halfuurtje van het Volk’ in te voeren.
In Mechelen voert het stadsbestuur van de liberale burgemeester Somers een “burgerkwartier” in. Burger- en actiegroepen krijgen er spreektijd op de gemeenteraad. “Een prima initiatief”, vindt Nick Dobbelaere van PVDA Geraardsbergen
Het voorstel was in 2018 al een van de speerpunten in het lokale verkiezingsprogramma van de linkse partij in Geraardsbergen. “Wij noemen het een ‘Halfuurtje van het volk’”, vertelt Nick Dobbelaere. “Dat is een soort van vragenuurtje-van-de-burger voor aanvang van elke gemeenteraad, waarop burgers en actiecomiteÄ£s het woord kunnen nemen.”
“Steeds meer steden en gemeenten beseffen dat de stem van de burger een echte plaats in de lokale democratie verdient. En zeker ook in Geraardsbergen is er meer dan ooit nood aan directere inspraak voor de burger”, zegt Nick Dobbelaere.
De voorbije weken besliste het stadsbestuur immers om de materniteit te sluiten, om het openluchtzwembad te sluiten, om de premie voor mantelzorg te halveren, om alle tijdelijke contracten stop te zetten, om de belastingen te verhogen … Allemaal maatregelen die ingaan tegen de wil van de bevolking.
Vooral de manier waarop het stadsbestuur omging met het protest tegen de sluiting van het openluchtzwembad ligt de lokale PVDA-voorzitter zwaar op de maag. “Het stadsbestuur miste daar de kans om in dialoog te gaan met de burger. Politici moeten nog te weinig verantwoording afleggen en rekening houden met de verzuchtingen van de burgers. Een ‘halfuurtje van het volk’ zorgt voor een directere lijn tussen burger en politiek.”
PVDA Geraardsbergen roept het stadsbestuur dan ook op om snel werk te maken van spreekrecht voor de burger op de gemeenteraad. “Burgerparticipatie stopt niet aan de deur van de gemeenteraad. Daar begint het pas”, besluit Nick Dobbelaere.
X