Hermes Sanctorium geeft lezing in bib Scheldewindeke

EVA Oosterzele en de bib slaan de handen en nodigen u uit voor een lezing over wettelijk en politiek kader rond dierenrechten.

Hermes Sanctorum, Vlaams Volksvertegenwoordiger, bio-ingenieur en doctor in de milieuchemie, geeft op 7 maart om 20.00u in samenwerking met EVA Oosterzele en de bib Oosterzele een boeiende lezing over het wettelijk en politiek kader rond dierenrechten. Hoever reiken die rechten? Wat met dierproeven? Komt de job van slager op de helling te staan? Als toehoorder kan je in debat gaan met Hermes Sanctorum en je vragen op de discussietafel leggen.
Dierenleed bestrijden? Laat ons eerst de mensenproblemen oplossen! De ‘eigen soort eerst’- mentaliteit zit diep in de mensenmaatschappij gebakken. Zo hebben miljarden dieren in de stal, het wild, de kweek en laboratoria te lijden onder de vleesindustrie, jacht, handel en experimenten. Vooruitgang voor de dieren verloopt traag omdat politici niet durven, het economisch systeem verstikt en de ‘eigen soort eerst’-filosofie wettelijk is verankerd. Nochtans neemt dierenwelzijn een steeds prominentere plaats in het maatschappelijk debat in en die groeiende maatschappelijke aandacht voor het dier, vertaalt zich ook politiek. Geen enkele politieke partij kan zich nog permitteren om dieren geen plek te geven in verkiezingsprogramma’s. Na Nederland, beschikt ook Belgi ë sinds kort over een partij die het opneemt voor de dieren. Verschillende Europese landen ondernemen tevens stappen om dieren een plaats te geven in de grondwet.
Hermes Sanctorum zoomt in op het leed en (on)recht van de verschillende groepen dieren en tast in deze lezing af hoe we in de grote verscheidenheid aan dieren een fundamentele rechtsbescherming en democratische deelname kunnen bewerkstelligen.

Na de lezing voorziet EVA in een heerlijk vegetarisch hapje! De lezing is gratis, maar bij voorkeur inschrijven via bibliotheek@oosterzele.be