Cultuurwerking Sotteghem presenteert DVD van Egmontevocatie

Op 16 september 2018 werd Zottegem ondergedompeld in de historische sfeer. De Egmontevocatie die Cultuurwerking Sotteghem organiseerde, geldt terecht als één van d é blikvangers van het Zottegemse Egmontjaar. De Zottegemse toneelverenigingen T.G.V, ’t Meibloempje en ’t Rad, de rederijkerskamer “De Suyghelingen van Polus”, Turnkring E.W.B., de dansschool Cadanz uit Sint-Lievens-Houtem, en een Flamencogezelschap onder leiding van Elena La Grula toverden het Egmontverhaal om tot levende geschiedenis, tot groot genoegen van de talrijk opgekomen bezoekers. Een twee uur durende apotheose kwam tot haar climax toen de Zottegemse metal-legende Franky De Smet-Van Damme door de beul onthoofd werd. De Gilde der Vaganten maakte de ervaring compleet met een indrukwekkend laat-middeleeuws re-enactmentkamp. En het geheel paste perfect bij de gelijktijdige activiteit van de “Macekliers”, die de Egmontstad opnieuw opluisterden met een prachtig bloementapijt.

Uiteraard mocht dit alles niet zomaar vergeten worden. Drie vrijwilligers zorgden voor het vastleggen van de evocatie op film. En nu, een half jaartje nadien, kan Cultuurwerking Sotteghem met enige trots de DVD van het gebeuren voorstellen.

Regisseur Herbert Van Herzeele, die de Egmontevocatie aan elkaar breide, met de DVD

De DVD wordt voorgesteld tijdens een première-filmvoorstelling op donderdag 18 april 2019, om 20u, in zaal retorica. Daar zal een bloemlezing uit het filmmateriaal getoond worden. Aansluitend biedt Cultuurwerking Sotteghem de aanwezigen een drankje aan op de receptie in de Raadzaal van het Stadhuis op de Markt.

Het kleinood zelf, dat ruim drie uur filmmateriaal bevat, is verkrijgbaar tegen de democratische prijs van 12 €. Het behandelt achtereenvolgens het Bloementapijt met het re-enactmentkamp, het huwelijk (TGV), de diplomatieke missie(Flamenco), de Beeldenstorm (Cadanz), de aanhouding (Suyghelingen van Polus), de biecht (’t Meibloempje), het gezin na de executie (TGV), de balseming (’t Rad), de herontdekking in 1804 (’t Rad) en de apotheose. Als extraatje werpt “the making of” een blik achter de schermen…

Bestellen kan via email naar de voorzitter van Cultuurwerking Sotteghem, op het email-adres olivier.van.rode@pandora.be. De DVD kan dan afgehaald worden (of ter plaatse aangekocht worden) na de première, of nadien op het contactadres van Cultuurwerking Sotteghem, Buke 125 te Zottegem.