Leider geloofsgemeenschap vervolgd voor misbruik van minderjarigen

15/03/2019 – Gavere – Woensdag stond een man uit Gavere voor de rechter in Gent. Hij stond op verdenking van zedenfeiten. Tussen 2004 en 2013 zou hij drie minderjarige jongens, die deel uitmaken van de geloofsgemeenschap waar de man leider van was, betast hebben. De man zelf verklaarde woensdag dat hij onschuldig is.

Volgens procureur Myriam Claeys hanteerde de verdachte steeds dezelfde modus operandi, hij zonderde de jongens af van de groep om hen nadien te betasten aan de geslachtsdelen. De procureur eiste twee jaar cel en ontzetting uit de rechten.

Toen de feiten aan het licht kwamen heeft de man als leider van de geloofsgemeenschap alles opgebiecht binnen de gemeenschap. Dat is blijkbaar de interne procedure. Pas toen er nog verhalen opdoken beslisten de slachtoffers om naar de rechter te stappen.

De beklaagde ontkende in de rechtbank alles. Hij hield zijn onschuld vol door te opperen dat sinds hij zich in 2014 outte als homoseksueel de duivel was binnen de geloofsgemeenschap. Volgens zijn advocate ligt de gemeenschap al jaren overhoop en is deze aanklacht een manier om haar cli ënt definitief uit de gemeenschap te weren. Het dossier zit volgens haar vol twijfels en onduidelijkheden en daarom werd de vrijspraak gevraagd.

Op 27 maart valt het vonnis in deze zaak.