Brakels gemeentepersoneel stoten op stoffelijke resten — Bloemenweide is totaal vernield

Er is enige beroering rond werkzaamheden die hebben plaats gevonden op het kerkhof van Nederbrakel. Er is jaren terug een groot stuk grond gesaneerd van oude graven en hierop werd een bloemenweide voorzien in afwachting van de plaatsing van nieuwe graven.
Oppositieraadslid Hedwin De Clercq: “ Recent diende ons gemeentepersoneel een put te graven met de graafmachine voor een teraardebestelling

en hierbij stoten ze op een kist met daarin stoffelijke overschotten van een persoon.
Een aannemer heeft nu de ganse oppervlakte omgewoeld op zoek naar nog andere overgebleven resten. Hier is duidelijk iets fout gelopen en alleen stel ik mij de vraag door wie.
Waarom werd dit stil gehouden? Ik heb de indruk dat hier een doofpotoperatie aan de gang was. Ik vraag dan ook duidelijkheid wat er eigenlijk is mis gelopen.”

Schepen Sabine Hoeckman : ‘ Het gaat om het vinden van een bot. ‘
We vroegen uitleg aan bevoegd schepen Sabine Hoeckman: “Gelukkig is het maar bij één individu of lijk gebleven. Een is uiteraard teveel en als nieuwe schepen van openbaar domein ben ik daar uiteraard niet gelukkig mee. Ik zal er de komende jaren op toezien dat de controles die moeten gebeuren zullen gebeuren en dat de aannemer belast met deze taak haar/zijn taak heel stipt en nauwkeurig en met respect zal uitvoeren.
Men heeft jammer genoeg de ganse opgelegde plaats ( weide) voor ontgravingen gecontroleerd met als gevolg dat het om te schreeuwen was hoe alles is omgewoeld.
Enerzijds een opluchting dat het maar om 1 individu ging maar anderzijds een hele frustratie.
Ik hoor tevens van een aantal mensen van de technische dienst die erbij waren dat zij bij de begrafenis niet gestoot hebben op een menselijk overschot maar op een paar houten planken en plastiek. Dit laatste was een lijkzak met daarin nog een stuk bot. Dit is heel wat anders dan een lijk. De grond is daar gesaneerd in 2011. De opdracht is nu reeds gegeven om de bloemenweide en het gras te herstellen.
Op deze plaats kunnen nog enkele mensen begraven worden want de grond moet er terug vaster komen te zitten.”