Christophe Byl niet onder de indruk van vuurwerkverbod: “Een vuurwerkverbod leidt tot meer illegale handel.”


Geraardsbergen. In het Nieuwsblad (21 maart) reageert Christoph Byl – internationaal bekende vuurwerkmaker uit Geraardsbergen – op het vuurwerkverbod van Minister Ben Weyts (N-VA): “Een vuurwerkverbod leidt tot meer illegale handel.”

In het Vlaams Parlement ligt een voorstel van decreet klaar om het gebruik van vuurwerk sterk aan banden te leggen. Volgens Minister Weyts leidt het gebruik tot onnodig leed bij de dieren. Heel wat dieren reageren bijzonder gestresseerd op het gebruik van vuurwerk.

In het Nieuwsblad zet Byl de puntjes op de spreekwoordelijke ‘i’: “Het voorstel van minister Weyts viseert het consumentenvuurwerk, niet het zogenaamde professionele spektakelvuurwerk dat ik doe. De minister vergeet wel dat springstoffen, waartoe vuurwerk behoort, een federale materie zijn. De fabricage, opslag en gebruik ervan zijn strikt geregeld. We hebben zelfs de strengste vuurwerkregeling ter wereld. Overigens zijn er ook Europese richtlijnen omtrent het op de markt brengen van vuurwerk.”

Byl wijst er in de krant nog op dat als Vlaanderen het gebruik van vuurwerk verbiedt, we nog vuurwerk vanuit Walloni ë kunnen afschieten, waar het verbod niet geldt. De vuurwerkmaker uit Geraardsbergen zoekt naar een tussenoplossing:   “Maar als je het afsteken van vuurwerk bijvoorbeeld op oudejaarsavond beperkt tot 1 uur ’s nachts, dan kunnen de eigenaars van honden bijvoorbeeld daar rekening mee houden. Je kunt toch niet zomaar alles gaan verbieden. Onze rechten worden al zo vaak beknot.”

Bron: het Nieuwsblad

Julien Borremans