Egmontkasteel Zottegem wordt twee weken lang een ‘Sprookjeskasteel’

In het voorjaar vieren de Vlaamse bibliotheken traditioneel de jeugdboekenweek. In de bib van Zottegem is dat zelfs een heuse jeugdboekenmaand en die loopt nog tot 13 april.

“Dat komt door de vele scholen die onze stad rijk is” vertelt schepen van Cultuur Lieselotte  De  Roover. “We geven alle leerlingen van onze lagere scholen de kans om een voorstelling bij te wonen van een jeugdauteur, verteller of jeugdtheater. Meer dan 1600 leerlingen schreven zich via de school in op dit aanbod, opnieuw een enorm succes! Al deze kinderen in de bib ontvangen tijdens één enkele week is natuurlijk onbegonnen werk. We vinden het meer dan ooit belangrijk de literaire verbeelding van onze jeugd te prikkelen in tijden waar jongeren steeds meer aan schermen gekluisterd zitten. Dat is een belangrijke taak van onze bib.”

“Ons programma is dit jaar helemaal opgebouwd rond het woord ‘verbeelding’” vertelt jeugdbibliothecaris Ann T ‘Siobbel  verder. “De jongsten krijgen voorstellingen van  rasverteller  Tom  Vout  en theater ‘Puurlain’ voorgeschoteld. Zij zijn tegelijk  rasverteller, dromenvanger, schattengraver, steltenloper, clown en poppenspeler.”

D é verrassing wordt dit jaar beslist de interactieve sprookjestentoonstelling ‘Zeg Roodkapje, waar ga je heen?’ van Villa Verbeelding, het vroegere ‘Literair Museum’ uit Hasselt. Kinderen gaan zelf op literaire zoektocht en ontdekken sprookjes in een bijzonder sfeervolle omgeving. Ze dwalen door een sprookjesbos of rusten even uit in het huisje van Roodkapje. Papier-mach éfiguren brengen de verhalen tot leven. Achter elke boom in het bos schuilt een verrassing en bezoekers zoeken naar gouden kistjes met speelse opdrachten en geheimzinnige voorwerpen. Zo leren ze nieuwe varianten van bekende sprookjes kennen en een hele schat aan prachtige sprookjesboeken van  oa.  van  Peter Verhelst, Anne Provoost en Bart Moeyaert.

Kinderen en ouders kunnen dit jaar ronddwalen in het Egmontkasteel dat omgetoverd wordt tot sprookjeskasteel. De tentoonstelling wordt opengesteld voor het grote publiek van zaterdag 6 april tot en met zaterdag 13 april (1ste week Paasvakantie), dit tijdens de openingsuren van de bib.

Ook na de jeugboekenweek kunnen jongeren terecht in de bib. Zo is er op 17 april is een voorstelling van de Verhalenfluisteraar. Tweewekelijks op woensdag zijn er voorleessessies en op zaterdag het vertelcollectief Ratara.