Kurt De Loor: “Prijzen verblijf in een woonzorgcentrum swingen de pan uit”

 

Vlaams Parlementslid Kurt De Loor (SP.A, Zottegem) pleit voor meer focus op thuiszorg, dagverzorgingscentra en lokale dienstencentra.

“We worden met zijn allen ouder en de prijzen voor een verblijf in een woonzorgcentrum swingen de pan uit. Rusthuisbewoners tellen gemiddeld meer dan 1700 euro per maand neer voor een verblijf in een woonzorgcentrum en dat terwijl een gemiddeld pensioen amper 1200 euro bedraagt,” laat Vlaams Volksvertegenwoordiger Kurt De Loor (sp.a) weten. “Het is belangrijk dat we ervoor zorgen dat senioren zo lang mogelijk in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Lokale dienstencentra en dagverzorgingscentra spelen hier een belangrijke rol in. Maar daar is in de regio Zuid-Oost-Vlaanderen zeker nog werk aan de winkel. In de hele regio zijn slechts 8 lokale dienstencentra te vinden, terwijl Vlaanderen 43 lokale dienstencentra in de regio vooropstelt. Als het op erkende dagverzorgingscentra aankomt, hinkt vooral de regio Oudenaarde-Ronse achterop, daar zijn slechts 5 van de vooropgestelde 9 erkende dagverzorgingscentra gerealiseerd. In 3 gemeentes is er helemaal geen voorziening.”

Slechts 18% van de lokale dienstencentra gerealiseerd in Zuid-Oost-Vlaanderen

“In lokale dienstencentra kunnen senioren in hun eigen buurt terecht voor allerhande activiteiten. Zo ontmoeten ze elkaar en gaan we de vereenzaming tegen. Vlaanderen stelt in een gemeente één lokaal dienstencentrum voorop per 15.000 inwoners. In de regio Zuid-Oost-Vlaanderen gaat het om 43 lokale dienstencentra,” laat Kurt De Loor weten. “Maar daar zijn er vandaag slechts 8 van gerealiseerd, een zeer teleurstellend cijfer. Enkel in Aalst (3) , Zottegem (1), Herzele (1), Geraardsbergen (1), Oudenaarde (1) en Ronse (1) zijn er lokale dienstencentra. In 15 gemeenten in Zuid-Oost-Vlaanderen kunnen senioren niet terecht in een lokaal dienstencentrum.”

“Een realisatiegraad van slechts 18%, dat is echt teleurstellend. Vlaanderen zelf realiseerde 43% van het vooropgestelde doel. Ook niet om over naar huis te schrijven, maar toch een pak hoger dan in onze regio,” zegt Kurt De Loor. “Er is echt een inhaalbeweging nodig in de regio Zuid-Oost-Vlaanderen. Lokale dienstencentra zijn een onontbeerlijke schakel om vereenzaming tegen te gaan en zorgen er mee voor dat senioren langer thuis kunnen blijven wonen. Een lokaal dienstencentrum kan vaak uitgroeien tot het kloppend hart van een buurt of wijk. Ook in onze regio hebben senioren recht op de gepaste zorgen, er moeten dringend meer investeringen gebeuren.”

 

REGIO

 

 

Programmatie

 

Erkende LDC

 

Waar?

REGIO Oudenaarde- Ronse  [1]

 

12

2 = 17%

Oudenaarde

Ronse

REGIO G’bergen-Zottegem[2]

 

14

3=21%

Zottegem

Herzele

Geraardsbergen

REGIO Aalst-Ninove  [3]

 

17

3= 18%

Aalst

In zes gemeenten in Zuid-Oost-Vlaanderen kunnen senioren niet terecht in een dagverzorgingscentrum

“Een andere onontbeerlijke schakel om senioren zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen is het dagverzorgingscentrum. Daar krijgen senioren overdag de nodige zorgen, terwijl ze ‘s avonds in hun vertrouwde thuisomgeving kunnen blijven,” laat Kurt De Loor weten. “Vlaanderen stelt het ideale aantal dagverzorgingscentra per gemeente voorop op basis van het aantal senioren in de gemeente. Anno 2019 zou er in Vlaanderen nood zijn aan zo’n 373 dagverzorgingscentra. Vandaag zijn er 294 dagverzorgingscentra erkend, zo’n 78,8% dus. Vooral Oost-Vlaanderen heeft de voorbije jaren een grote inhaalbeweging gemaakt en evolueerde de afgelopen 15 jaar van een realisatiegraad van 36% naar 80%.”

“Mooie resultaten, maar niet genoeg,” zegt Kurt De Loor. “Er zijn in Oost-Vlaanderen nog steeds 21 gemeenten waar senioren niet terecht kunnen in een dagverzorgingscentrum, dat is onaanvaardbaar. Ook in Zuid-Oost-Vlaanderen zijn er zes gemeenten zonder dagverzorgingscentrum. Vooral de regio Oudenaarde-Ronse hinkt achterop, daar zijn slechts 5 dagverzorgingscentra erkend, terwijl er nood is aan 9 dagverzorgingscentra.”

 

REGIO

 

 

Programmatie

 

Erkende DVC

 

Waar geen voorziening?

REGIO Oudenaarde- Ronse  [4]

 

9

5

Wortegem-Petegem

Horebeke

REGIO G’bergen-Zottegem[5]

 

7

7

Oosterzele

Sint-Lievens-Houtem

Kluisbergen

REGIO Aalst-Ninove[6]

 

8

9

Lede

Kurt De Loor: “Er is werk aan de winkel in onze regio”

Kurt De Loor: “Zowel op het vlak van lokale dienstencentra als dagverzorgingscentra is een inhaalbeweging in onze regio aan de orde. In elke gemeente zouden de senioren moeten kunnen aankloppen bij een lokaal dienstencentrum of een dagverzorgingscentrum. Vandaag kunnen senioren uit de streek in 15 gemeenten niet terecht in een lokaal dienstencentrum en in 6 gemeenten kunnen ze geen beroep doen op een dagverzorgingscentrum. Enkel door ervoor te zorgen dat senioren dichtbij huis de juiste zorgen kunnen krijgen, kunnen we ervoor zorgen dat ze langer in hun eigen thuisomgeving kunnen blijven.  Daar moet echt werk van gemaakt worden.”