1.952 bestuurders rijden te snel tijdens de Ronde van Vlaanderen

De Ronde van Vlaanderen is een massaspektakel waarbij de politie erover waakt dat dit voor iedereen veilig kan verlopen. Om ongevallen tegen te gaan, zijn er ook specifieke verkeerscontroles. 7,23 % (1952 overtredingen) reed te snel, 1,03 % (22 overtreders) reed onder invloed, wat gelukkig minder is dan vorig jaar zegt wn. gouverneur Didier Detollenaere.

“De federale en lokale Politie waken over een veilig verloop van de Ronde van Vlaanderen , zowel op het traject als de omliggende regio waar talrijke supporters zich verplaatsen. Zoals elke jaar werden specifieke verkeerscontroles uitgevoerd door meerdere ploegen van de Lokale Politie : Regio Rhode en Schelde, Brakel, Ronse, Vlaamse Ardennen, Geraardsbergen/Lierde, Zottegem/Herzele/Sint-Lievens-Houtem, Erpe-Mere/Lede, Denderleeuw/Haaltert, Dendermonde en PZ MIRA (West-Vlaanderen).
In totaal werden 37 mensen ingezet die op 15 verschillende plaatsen o.a. snelheids-, alcohol- en drugcontroles hebben uitgevoerd.”

Rijden onder invloed

Alcohol
In totaal namen zij 670 ademtesten af waarvan 648 testen met het resultaat ‘safe’ (= 98,97%).
1,03% van de gecontroleerden, met name 22 bestuurders, vertoonde een strafbare alcoholopname, waarvan 10 tussen de 0,22 en de 0,35 mg/l , en 12 boven de 0,35 mg/l.
In 2018 was dat 2,56%.
(Opmerking: 0,22 mg/l alveolaire lucht = 0,5 promille in het bloed; 0,35 mg/l alveolaire lucht = 0,8 promille in het bloed).

Drugs
Er werden 185 drugtests en 5 speekseltesten afgenomen waarvan er 3 positief bleken te zijn (tov 1 vorig jaar).

Snelheidsovertredingen

Ook dit jaar werden mobiele en vaste snelheidscontroles uitgevoerd om eventuele snelheidsduivels af te remmen. Op 9 controleplaatsen werden in totaal 23 334 voertuigen gecontroleerd waarvan 1 952 voertuigen en motoren sneller reden dan de toegelaten snelheid.
Concreet betekent dit dat 7,23% van de gecontroleerde bestuurders tegen de lamp liep. In 2018 was dat 11,62% en in 2017 was het 9,64%. Dit resultaat komt overeen met het gemiddelde van snelheidsovertredingen op de verkeersveilige dag.

Recidivisten

Bij de verwerking van de overtredingen zal ook nagegaan worden of er ‘recidivisten’ bij zijn, nl. bestuurders die meerdere malen werden geflitst in 2019 of verspreid over de voorbije 5 jaar. Deze resultaten zijn nu nog niet bekend.
Van zodra deze gegevens gekend zijn, zal een aanvulling worden opgemaakt.
Net zoals voorgaande jaren zal ook dit jaar voor de politierechtbank een themazittingsdag worden belegd, waarop alle recidivisten/snelheidsovertreders gedagvaard worden. De datum van deze zitdag is nog niet gekend.

Andere verkeersinbreuken

Daarnaast werd geverbaliseerd op een aantal verkeersinbreuken, zijnde:
– 1 onmiddellijke inning gordel
– 1 onmiddellijke inning inschrijving voertuig
– 2 onmiddellijke inningen met kenteken niet gelijkend met het trekkend voertuig
– 1 proces- verbaal sturen spijts verval
– 2 proces-verbaal vervallen keuring
– 6 processen- verbaal van waarschuwing inzake verzekering.
Tevens werden ook nog 2 processen-verbaal opgemaakt voor drugbezit/handel.

Met deze controles wensen het parket Oost-Vlaanderen en de wnd. gouverneur van Oost-Vlaanderen Dhr. Didier Detollenaere, alsook de deelnemende politiediensten bij te dragen tot een verhoogde verkeersveiligheid zodat de Ronde van Vlaanderen voor iedereen een wielerfeest blijft.