Stand-up comedian Bas Birger vonkt en spettert: ‘Wat zullen de mensen denken’

Na afloop was iedereen het eens, stand-upcomedian Bas Birger loste de hoge verwachtingen in. Landelijke Gilden Oosterzele, Scheldewindeke en Balegem waren blij met het mooi succes. Het was heerlijk om de Hollandse Belg aan het werk te zien. Sterk op dreef. ‘Je moeder” werd een genietbare show. (Reporter 17)

Meteen is er interactie. ‘Het zal geen sympathieke show worden’, zo steekt Bas Birger van wal. Integendeel, het wordt een comedyshow om ‘u’ tegen te zeggen. Lachen, brullen, gieren. De vonk is van meet af aan overgeslagen. De fans van het comedygenre hadden er duidelijk zin in. En ze hadden gelijk. De sfeer was opperbest en meermaals uitbundig. En het kon niet anders, Bas Birger stal de show. Het bleek alweer, stand-upcomedy is niet voor doetjes. Het publiek bijna anderhalf uur entertainen is een krachttoer. Hij observeert op ludieke wijze de Vlamingen. Ze leven met taboes en vragen zich de hele tijd af: ‘Wat zullen de mensen wel ni denken?’. Een zinnetje dat vaak voorkomt in zijn show. Een overhangende tak kan escaleren tot een burgeroorlog. ‘In het hoofd weliswaar, want de echte confrontatie zullen de Vlamingen nooit aangaan’. Zijn gedacht zeggen, daarin blinkt hij echt uit. Klinkt het niet, dat botst het. Veel grappige anekdotes, als daar zijn: regels om Belg te worden, vierjarig dochtertje, Eddy Merckx, kermis, Belfius, Kerst, hotel, vreemd gaan, Sinterklaas, Jozef & Maria,…Om maar te zeggen dat het meermaals vlamde in de comfortabele Oosterzeelse cultuurtempel. Bas Birger komt meer dan eens tot the point. Het publiek genoot, Bas wekt meteen sympathie op. Comedy van de bovenste plank. Een hoge amusementswaarde. De stijl en enthousiasme van Bas Birger werken. Het optreden sloeg aan. Niemand die in GC De Kluize twijfelde aan het talent van Bas Birger. Hij stak meermaals het vuur aan de lont van een op en top humoravondje. Hij rijgt met een verbazend gemak de dosissen humor aan mekaar. De interactie met het publiek is knap. Zo is er een sterk staaltje, wanneer Kristel — in volle show – een berichtje krijgt van een garagist, olijke Kristel speelt het spelletje graag mee. Een gigantische pot comedy wordt opengetrokken. Bas Birger heeft charisma. Het geniaal materiaal drijft het publiek meermaals naar lachsalvo’s. Het zijn persoonsgebonden vertellingen die van ‘Je moeder’ een fantastische Bas Birger show maken. Herkenbare situaties.
Een pluim voor Landelijke Gilden Oosterzele, Scheldewindeke en Balegem die erin slaagden het comedytalent Bas Birger naar Oosterzele te halen. Meesterlijk, grappig, verrassend, vond het publiek. Hij is direct op toerental. Hij bracht groteske anekdotes en confronterende eerlijkheid. Veel doordenkertjes. Met veel shots van zijn visie op de Vlamingen. Een te nemen of te laten attitude die hem niet misstaat.           Reporter 17
X