Boeiende voordracht in bib Scheldewindeke: ‘Hoe duurzaam is ons voedsel’

Dankzij GROS Oosterzele en Vorming Plus kan je op 24 april om 20 u terecht in Bib Scheldewindeke, Stationsstraat 13, voor de lezing ‘Hoe duurzaam is ons voedsel?’. Een absolute aanrader. Iedereen is welkom. Mis deze boeiende voordracht niet. (Reporter 17

Sta jij wel eens stil bij de gevolgen van je voedselconsumptie? En dan bedoelen we niet enkel op het gebied van gezondheid maar de gevolgen voor mens en milieu. Wist je dat men in Brazili ë regenwoud kapt om op die grond soja te verbouwen die dient om onze varkens vet te mesten? Vervolgens worden deze varkens in Itali ë geslacht om later weer als Italiaanse ham in onze supermarkt te belanden. Het huidige dominante model van intensieve landbouw en veeteelt met het accent op export heeft een grote weerslag op het klimaat, het milieu, beschikbare en betaalbare landbouwgrond, het sociaal welzijn van de boeren,… en is vanuit dat oogpunt niet houdbaar. De meest kwetsbare groep in deze keten zijn de kleine, familiale landbouwers, zowel hier als in het zuiden. Zij zijn er vaakst het slachtoffer van.

Katelijne Suetens, beleidsmedewerker van Broederlijk Delen, klaagt aan dat de Vlaamse, Belgische en Europese beleidsmakers nog steeds vasthouden aan het model van intensieve agro-industri ële landbouw, en stelt daar het alternatief van agro ecologische landbouw tegenover, dat kan zorgen voor lokaal, gezond en gevarieerd voedsel en een leefbare boerenstiel. Info en tickets: rechtstreeks bij de Bib Scheldewindeke. of via www.vormingplusgent-eeklo.be. Deelnemen kost 5 euro.             Reporter 17