Schepen Orville Cottenie: ‘Ik voel me erg betrokken bij Balegemse stokerij’

Sterke vrouwen vormen de rode draad door de geschiedenis van de Stokerij Van Damme uit Balegem. Het begon allemaal in 1862, het was niet vanzelfsprekend dat in die tijd boerin Coletta Boxstaele zich ontpopte tot zakenvrouw. Commercie zat haar in het bloed, de productie van jenever werd het doel. 2019: 157 jaar verder, de drie zussen Sofie, Eva en Ilse Lampaert zijn vastberaden de Stokerij Van Damme door de 21 ste eeuw te loodsen. Het erf van weleer is een modern bedrijf geworden waar alles rond jenever draait. De stookwijze en de liefde voor het ambacht zijn gebleven. Ook de zevende generatie wil de ‘vierkanthoeve’ verder uitbouwen tot een veelzijdig (landbouw)bedrijf met stokerij, boerderij, bed & breakfast en koffiehuis. Ze zijn vast van plan ‘hun’ jenever als een unieke ‘must drink’ met een nieuw elan te profileren. Ilse Lampaert (heel enthousiast en gedreven): ‘De ziel is gebleven, de stijl is nieuw, de look hedendaags. We gaan onze jenever een nieuwe boost geven en onze ‘eau de vie’ beter in de markt zetten als kwaliteitsproduct bij de trendsetters, meerwaardezoekers, hipsters en feestvierders. Er zullen ook meer verkooppunten komen via delicatessenzaken, warenhuizen, lokale winkels’, speechte jongste dochter Ilse, die duidelijk het heilige vuur in zich heeft én van aanpakken weet. De fles blijft een echte jeneverfles, ze is wel slanker en hedendaags. ‘Rebranding’ zonder stijlbreuk, zo luidt het jargon. De nieuwe volumes van 70 cl en 20 cl sluiten beter aan in de hedendaagse markt.

‘Als schepen verantwoordelijke voor lokale economie, toerisme en erfgoed, voel ik me heel erg betrokken bij het gebeuren rond de stokerij Van Damme. Ik wens van harte dat het bedrijf ook de komende jaren en decennia op het huidige elan doorgaat. Met Sofie, Eva en Ilse staan drie onderneemsters klaar om Ludo en Dominique op waardige wijze af te lossen’, speechte kersvers schepen Orville Cottenie tijdens de persconferentie in Stokerij Van Damme. ‘The future is female! De 21 ste eeuw wordt onmiskenbaar de eeuw van de vrouw! Dat zie je in het beroepsleven, de magistratuur, de ambtenarij, het onderwijs, de politiek en in steeds groeiende mate ook in het bedrijfsleven. Ik kan die evolutie alleen maar toejuichen. Talent moet bovendrijven. Onze maatschappij heeft het broodnodig’, duidde schepen Orville Cottenie. Na zijn heel boeiende metafoor over twee Canadese vrienden die jaarlijks een weekje op jacht gaan naar elanden in de uitgestrekte wouden in de Rocky Mountains. De metafoor refereerde naar het verlangen van de mens om grensverleggend te zijn. Zo landde schepen Cottenie (flink op dreef) in Balegem en meer bepaald in Issegem, bij het bloeiend bedrijf Stokerij Van Damme. Schepen Orville Cottenie: ‘De stokerij is gerenommeerd omdat het al zeven generaties lang werkt aan een kwaliteitsproduct dat nationale faam heeft verworven, op een harmonieuze en geslaagde wijze aan diversificatie doet, drie dochters hun schouders zetten onder een prachtig geïntegreerd project: boerderij, stokerij, B&B, koffiehuis en winkel, een prachtig rolmodel van lokale economie en vrouwelijke onderneemsters, drie tegelijk en dat in een land waar slechts 35 % van de zelfstandigen een vrouw is en dat de stijging van het aantal vrouwelijke ondernemers niet alleen de economie een boost geeft, maar ook dat vrouwen vaak topidee ën hebben,’ klonk het in de ronduit schitterende speech van schepen Orville Cottenie.                   Reporter 17  

X