Zottegem bant plastic flesjes

De stad Zottegem vervangt het gebruik van plastic flessen door glazen exemplaren. Na eerder de gemeenteraad nu ook in de stadsdiensten.

Groen had dit op de agenda van de gemeenteraad geplaatst. “Het maken van plastic flesjes vergt veel energie , cre ëert een enorme berg afval”, aldus Groen-raadslid Heidi Schuddinck. “Het gebruik van kraantjeswater is bovendien gezonder en veel goedkoper, dus goed voor de stadskas. Men kan perfect overschakelen naar kraantjeswater door het plaatsen van een (goedkope !) koolstoffilter op de kranen en de aanschaf van herbruikbare karaffen. Een kleine maatregel maar die heel wat kan opleveren voor het niet verder belasten van het milieu en het besparen van energie.”

Schepen van Leefmilieu Leen Goossens (CD&V) laat weten dat het stadsbestuur zelf al initiatief had genomen om glazen flessen ipv plastic exemplaren te gebruiken. “De milieudienst nam begin dit jaar de nodige initiatieven om de plastic flesjes te vervangen door glazen flessen. Sinds 1 april wordt water en spa tijdens vergaderingen geschonken uit glazen flessen. De procedure om waterdispensers aan te kopen die kunnen aansluiten op de waterleiding en zorgen voor koud, zowel bruisend als plat, gezuiverd leidingwater is intussen ook lopende : Op Sanitary voorzien we minstens één dispenser per verdiep, ook de loods, het Stadhuis, BIB, Jeugddienst,OCMW, SABK en SAMWD zullen er één (of meerdere) krijgen. De ingebruikname zal gepaard gaan met een sensibliseringsactie naar personeel en frequente bezoekers om gebruik te maken van duurzame drinkbekers of glazen ipv wegwerpbekertjes . De sportdienst geeft intussen al het goede voorbeeld en maakt reeds gebruik van zo’n waterdispenser. In de brief met Praktische info over de sportkampen werd aan de ouders uitdrukkelijk gevraagd om de kinderen een herbruikbare drinkbus mee te geven. Onder het motto ‘We love kroantseswoater’ werd de ouders gewezen op het feit dat dit de belasting op het milieu vermindert en als voordeel heeft dat de kinderen hun flesje de hele dag naar believen kunnen bijvullen. Op de openspelendag maakte de stad voor het eerst zelf gebruik van herbruikbare bekers in de plaats van wegwerpbekers. Organisatorisch en praktisch zijn er nog enkele verbeterpunten, maar de test werd in ieder geval positief onthaald! De stad draagt dus zijn steentje bij het het verminderen van de plastiek afvalberg.”

X