Bruegel gaat de lucht in

Hulde aan Bruegel en het Pajottenland

Naar aanleiding van de 450-ste verjaardag van het overlijden van Pieter Bruegel de Oude, wil Brussels Airlines hulde brengen aan deze kunstenaar die eeuwen geleden treffend het Pajottenland en het dagelijkse leven uitbeeldde. Pieter Bruegel de Oude is vooral bekend om zijn bezorgdheid voor het harde plattelandsleven. Deze wereldbekende schilder maakt de trots uit van de rijke Belgische kunstgeschiedenis. Niet minder dan 10 taferelen uit tien kunstwerken komen voor op het pas beschilderde vliegtuig van Brussels Airlines. Ook het cabine interieur werd passend beschilderd in Bruegelstijl. Kunstenaars Jos de Gruyter en Harold Thys brachten de compositie tot stand. Het vliegtuig met de kunstzinnige beschildering draagt registratie OO-SNE of in vliegtuig taal en radioamateurs taal Oscar-Oscar-Sierra-November-Echo. Het vliegtuig wordt vooral ingezet voor vluchten binnen Europa en het Midden Oosten tot 2024. De eerste vlucht is voorzien op vrijdag 3 mei met vertrek om 14.25 uur vanuit Brussel naar Veneti ë.

Informatie over het vliegtuig

Het beschilderde vliegtuig is een Airbus A320-200 met 180 zetels aan boord. De maximumlading van dergelijk toestel bedraagt 16.600 kg. Het vliegtuig vliegt aan een kruissnelheid van 840 km per uur en heeft een vliegbereik van 6.100 km. Het beschilderen nam 19 dagen in beslag waarbij 500 liter primer en verf en 140 liter coating werden gebruikt. Om de taferelen van Bruegel weer te geven werden 14 verschillende kleuren gebruikt. Er waren in totaal 1200 manuren nodig om dit nieuw hedendaags kunstwerk van Brussels Airlines tot stand te brengen.