Zottegemse Holy Heart Rock Band neemt eigen nummer op (interview & YouTube)

Er wordt gerockt op onze school, dat is de titel. Wanneer muzikanten uit bands als Ironborn, Six and Sara, Russian, de Platte Choco’s en Squeezy Scramble samen met kinderen de handen in mekaar slaan om een eigen nummer te schrijven en op te nemen, dan krijg je spetterend vuurwerk.

Er wordt gerockt op onze school,…  

De Beiaard had een gesprek met Jan Versnick, bassist bij Ironborn, die met het idee en de punkrock riffs kwam aanzetten.

Terwijl je verder leest kan je (hierboven) de song via YouTube beluisteren.

DB : Waw, hoe is dit alles tot stand gekomen?

Jan : De Holy Heart Rock Band werd vorig jaar opgericht door ouders en leerkrachten van het Zottegemse SBC college (afdeling Heilig Hart en afdeling Trapstraat) en dit om de acts van de kinderen op het zomerfeest te begeleiden met live muziek. Dat was enorm plezant, maar we gingen er van uit dat dit een eenmalig iets was.

DB : Zo begint elk succesverhaal. Wat heeft jullie gemotiveerd om door te gaan?

Jan : De reacties na het zomerfeest vorig jaar waren echter zeer positief en er werd ons gevraagd om ook het zomerfeest 2019 op te luisteren. We zijn nu dan ook volop bezig die nieuwe setlist in te studeren en gaandeweg groeide ook het idee om een eigen nummer in elkaar te steken. Ik had nog een paar riffs liggen die niet bruikbaar waren voor Ironborn (de metalband waar ik bas speel) omdat ze te punkrock klonken en bijgevolg niet echt pasten binnen de Ironborn context.

DB : Punkrock is okee, gabba gabba hey.

Jan : Ik ben daar dan mee aan de slag gegaan en heb een soort ruwe punkrock versie opgenomen van het nummer en er een meezingtekst in studio 100 stijl op geschreven die ik door mijn gastjes heb laten inzingen op die piloot-opname. Wanneer ik het nummer voorstelde aan de band waren ze meteen razend enthousiast en hebben we vrij vlug beslist om er iets mee te gaan doen. Iedereen droeg zijn steentje bij en zo werd het rauwe “motörhead-style” punkrocknummer stilaan een echt Holy Heart Rock Band lied.

DB : Louder than everything else. Vertel eens iets over de bandleden.

Jan : De bandleden van de HHRB zijn stuk voor stuk mensen met een muzikale achtergrond, maar uit zeer uiteenlopende muzikale hoeken (Ironborn, Six and Sara, Russian, de Platte Choco’s, Squeezy Scramble,…). Door de mix van al die verschillende stijlen en ieders persoonlijke invloed is het nummer echt wel gaan groeien en kreeg het een eigen HHRB-stempel mee, zeker nadat onze gitarist Jan Scheirlinckx het nummer onder handen nam en de definitieve mix afleverde.

DB : Wat is het verhaal achter de song?

Jan : Het nummer werd speciaal geschreven om dit jaar onze set op het zomerfeest te openen en hopelijk wordt het uit volle borst meegezongen door de kinderen van de school, want dat is uiteindelijk het opzet… feest voor de kinderen van het SBC.

DB : Wie zijn die (pun intended) ‘engelenstemmen’?

Jan : De zangeressen zijn Fien De Keyser en Griet Vergracht. Griet is leerkracht op de Heilig Hart campus zelf en Fien geeft les in het College in de Ooststraat. Beiden zijn naast leerkracht ook, zoals de meeste leden van de band, ouders van kindjes die school lopen op het Sint Barbara College. Het zijn twee fantastische zangeressen en bovendien heel fijne mensen om mee samen te werken.

DB : Wat zijn de volgende projecten?

Jan : Kalm aan Sjarel, v éél plannen zijn er niet echt. We doen dit vooral voor het plezier. Dit jaar hebben we wel beslist om ook een 3 tal optredens buiten de schoolcontext te doen.

Zo spelen we deze zomer op het eerste parkconcert in Zottegem, op de zomerkermis in augustus aan de Hellekapelle en in september aan het Koperen Kot in Elene.

Wie ons dus eens aan het werk wil zien… dat kan. De setlist bestaat, naast dit eigen nummer, uit een reeks covers die het publiek meenemen op een reis doorheen een halve eeuw pop en rockgeschiedenis met nummers die vari ëren van kleinkunst & folk tot pop & rock. Voor elk wat wils dus.

DB : Jan, je bent alweer zeer bescheiden. Wedden dat iedereen jullie zal willen boeken? HHRB lijkt de ideale band om zomerfeesten op te vrolijken.

Jan : We doen dit zuiver voor het amuzement. Misschien dat we ooit wel een facebook pagina gaan maken… maar momenteel hebben we niets… en gaan ook maar 3 optredens doen. We zien wel hoe het daarna evolueert.

DB : Evolution is a mystery. Wie weet… full of change that one sees. (Quote naar Mötorhead)