Uitkijken naar de vlooienmarkt in Velzeke!

Op zondag 19 mei is het tijd voor de zeer gezellige (en grote!) rommelmarkt in Velzeke. Dit jaar bestaat de organisator Middenstandsraad Velzeke en dus ook de rommelmarkt, 30 jaar. De Middenstandsraad duikt om die reden in de geschiedenis.

De middenstandsraad werd vorige vrijdag feestelijk ontvangen door burgemeester en schepen.

In het voorjaar van 1990, toen Hilde De Baets een aantal middenstanders van Velzeke aansprak met het doel om op een aangename manier Velzeke meer leven in te blazen, zal niemand vermoed hebben dat dit de start werd van onze bloeiende ‘Middenstandsvereniging Velzeke’. De startvergadering werd gehouden op 5 april 1990. Meteen werd de grondslag gelegd van wat nu de tot einde heinde en verre bekende ‘Vlooienmarkt’ is. Onder de 17 aanwezigen werd beslist om een rommelmarkt te organiseren. Het was menens, want er werd meteen een werkgroep samengesteld. Hilde De Baets, Hedwig De Cooman, Monique Hermans, Paul Faingnaert, Hans Blondeel, Valère De Ridder, Ludwig Rimbaut en Raymond Van Tomme werden verondersteld ‘iets’ op poten te zetten. 5 dagen later, vergaderde de werkgroep de eerste keer. Er werd een datum vastgelegd voor de éérste activiteit op 1 juli 1990. Chiro Velzeke bood zijn volledige medewerking aan. Alle gekende zelfstandigen van Velzeke werden aangeschreven om lid te worden. Om de eerste kosten te kunnen betalen werd beslist om een eenmalig lidgeld van 1000 Bf (€ 25,00) te vragen. Op de eerste affiche, ontworpen door Hans Blondeel, werd als kenmerk een grote luchtballon afgebeeld met op het programma : Vlooienmarkt, Volkspelen, Automarkt, Tombola, Chiro barbecue en Chiro fietstocht.

1 juli 1990 begon nat en winderig, maar gelukkig kwam na de middag de zon er door. Een kant van het Romeins Plein werd afgesloten. Volkspelen, antiek, brocante of doodgewone prullen, het stond er allemaal door elkaar. De automarkt (nieuw en tweedehands) palmde de helft van de Penitentenlaan in. Die avond was iedereen tevreden. Men besliste dan ook om door te gaan en de daarop volgende Vlooienmarkt zou plaats hebben op de laatste zondag van mei, 26 mei 1991. Tot op heden is dit nog altijd zo. Er werd meteen ook een kerstactie gepland. Op de volgende vergadering, 24 september, werd het startbestuur gekozen. Ludwig Rimbaut werd de eerste voorzitter, ondervoorzitter werd Hans Blondeel en Hilde de Baets werd tot penningmeester benoemd. Monique Hermans aanvaardde het ambt van secretaris. Valere De Ridder en Hedwig De Cooman kregen als taak de tweede Vlooienmarkt uit te werken. In februari 1991, nog geen jaar na de oprichting, waren er reeds 50 middenstanders lid. De voorbereiding van de 2de Vlooienmarkt draait op volle toeren. Het accent werd nu meer gelegd op brocante en minder op volkspelen. De tombola, werd met de hulp van Ignace ’T Jampens, ook herbekeken. In het najaar van 1991 hebben Valere De Ridder en Herman De Roover het plan opgevat een kerststal te bouwen voor de 2de kerstactie. De kerststal, die nu nog jaarlijks tijdens de kerstperiode opgesteld wordt, mag nog altijd gezien worden!

Op diezelfde vergadering waren er ook bestuurswissels: Hilde De Baets neemt het voorzitterschap op zich, Chris De Borle wordt ondervoorzitter en Joost Van Immerzeele is de nieuwe penningmeester. Jaren vlogen voorbij. Met telkens de Vlooienmarkt en de kerstactie als orgelpunt. Het aantal standhouders bleef groeien. Goed weer of slecht weer, het bezoekersaantal bleef stijgen en de verkoop werd ieder jaar beter bij de standhouders. De laatste jaren groeit onze Vlooienmarkt uit zijn voegen, het is echt drummen geblazen voor een standplaatsje. Er wordt zelfs een wachtlijst aangelegd met potenti ële standhouders. Maar wie eerst ingeschreven is, is zeker van zijn plaats. Hierbij hebben de anciens een voordeel.

Historiek verloop van 30 jaar Middenstand

– Op 9 november 1992 neemt Valere De Ridder het voorzitterschap over van HiIde De Baets. Onder zijn dynamische leiding groeide de Vlooienmarkt en kerstboomverbranding verder uit. De bijkomende organisatie van het jaarlijkse etentje, nieuwjaarsreceptie en de kerstballenworp waren o.a. zijn idee ën.

– Op 11 november 1993 neemt Hedwig De Cooman de functie van secretaris over van zijn echtgenote Monique Hermans.

– In 1997, het jaar van de 7de vlooienmarkt, komt er een samenwerking met het archeologisch museum (het huidige AVE), onder het impuls van Peter Van Der Plaetsen en met de radio M fm, met Guy De Clercq.

– 1998 zal voor veel Velzekenaren voor altijd in het geheugen gegrift staan. Op 11, 12 en 13 september verkleedden alle leden van Middenstand Velzeke zich als Romein of Kelt en staken in erbarmelijke weersomstandigheden een helpende hand toe tijdens de Julius Caesarfeesten. Deze werden georganiseerd door het toen nog PAMZOV. Vanaf toen zegt men in Velzeke bij slecht weer: ’t is weer Caesarweer. Onvergetelijk was het volksfeest op vrijdagavond: in een pletsende regen staan 600 moedige Belgen en buitenlanders, het Caesarglas in de hand, te luisteren naar de toespraken en het concert, ondertussen genietend van het gratis Caesarbier. Menig Velzekenaar weet nog steeds niet hoe hij (of zij) die nacht is thuisgeraakt.

– Op 27 oktober 2005 geeft Valere het voorzitterschap door aan Marijke Foucart. Zij maakt met nieuwe idee ën het lidmaatschap aantrekkelijker en start met meerdere activiteiten per jaar voor de leden. Zij is de promotor van de begeleide stadswandelingen, het verder uitbouwen van de tekenwedstrijd tijdens de kerstboomverbranding, bijdragen bij hulpacties…

Onder haar impuls wordt in mei 2009, ter gelegenheid van 20 jaar Middenstand Velzeke, een nieuw logo voorgesteld en een nieuwe outfit. De rode polo’s en regenjassen met ons nieuwe embleem zorgen nu voor een goede herkenbaarheid tijdens de Vlooienmarkt en de andere activiteiten.

Ook werd voor een volledig nieuwe lay-out voor de affiches gezorgd.

Door de nieuwe reglementering in 2012, omtrent de veiligheid en het verbranden van Kerstbomen, zag de Middenstand Velzeke een traditionele verbranding in het dorpscentrum niet meer zitten. Daardoor werd er een alternatief gezocht en gevonden: ‘Velzeke Toast’. Sinds 2012 is er naast de jaarlijkse kerstballenworp met tal van waardevolle prijzen, de tekenwedstrijd i.s.m. de basisschool van Velzeke en plaatselijke middenstanders, met traditionele muzikale omlijsting door radio M fm en ook een lichtshow. Maar nieuw was de vuurshow, met een vuurspuwer, vuurbalslingeren en zelfs vuurwerk.

2014

Naar aanleiding van 25 jaar Middenstand Velzeke en na acht jaar de kar te trekken gaf Marijke Foucart in 2014 te kennen dat het tijd is voor een nieuw bestuur, nieuw bloed, verse idee ën. En die werden gevonden. Vijf nieuwe bestuursleden doen hun intrede, een paar anciens zetten een stap terug.

Voorzitter: De Clercq Guy

Ondervoorzitter: Libert Erwin

Schatbewaarder: De Borle Chris

Secretaris: Meersman Nele

Basteleus Philippe

De Nul Natalie

De Ridder Val ére

De Ridder David

Faingnaert Paul

Foucart Marijke

SpitaelsAnn

Van Crombrugge Joris

Van den Berge Ellen

Van Der Meiren Marc

Van Geert Danny

Middenstand Velzeke telt dan 52 leden. Het nieuwe bestuur heeft de intentie om nog meer Middenstanders te bereiken en te betrekken bij het Middenstandsgebeuren. Hiervoor werd ook een Facebookpagina (Middenstand Velzeke) opgericht die verder wordt uitgewerkt. De traditionele organisaties blijven uiteraard plaatsvinden zoals de Vlooienmarkt, de wandeling voor alle leden, een wandeling in ons eigen mooie dorp Velzeke, met aansluitend een BBQ (eind september) en de traditionele bowlingavond (november).

De recentste 5 jaar borduurden we met het huidige bestuur voort op een solide basis die we met de Middenstand van Velzeke op poten hebben gezet. De vlooienmarkt bleef een traditie, we zochten en vonden oplossingen om uit te breiden, de toast blijft een vast waarde, de netwerkmomenten blijven op de planning verschijnen.

Veel mensen vragen ons, hoe doen jullie dat? Een mooie organisatie, leuke uitstappen, elk jaar ongelooflijk veel standhouders op de Vlooienmarkt en een massa bezoekers. We moeten het antwoord schuldig blijven alhoewel.

Het succes?

Middenstand Velzeke startte 25 jaar geleden als eerste en groeide uit tot een van de grootste en zeker de ‘mooiste Vlooienmarkt van Vlaanderen’ in de wijde omgeving.

Daarvoor staan diverse redenen garant.

1. De constante basiswaarden van het eerste uur zijn nog altijd aanwezig: occasionele standhouders, muzikale animatie met de fanfare Moed en Volharding en M fm en de tombola met de altijd prijs garantie.

2. de wensen van de standhouders respecteren.

3. Het standgeld werd sedert de start nooit verhoogd!

4. Volgens de standhouders staat de Vlooienmarkt Velzeke bekend als de best verkopende markt.

5. Door de bijna professionele aanpak is er een wederzijds respect gegroeid tussen de organisatie en de standhouders.

6. Veel publiciteit met dank aan de pers voor de goede samenwerking.

7. De samenwerking met het museum en de radio M fm heeft de vlooienmarkt de laatste jaren nog meer bekendheid gegeven.

2019, 30 jaar later

wat doet de middenstand van Velzeke tegenwoordig?

Jaarlijkse initiatieven blijven een vaste waarde:

december/januari: plaatsen van de eigen ontworpen Kerststal plaatsen van de aangekochte Kerstverlichting door de stadsdiensten

organisatie nieuwjaarstoast voor alle inwoners van Velzeke

laatste zondag van mei (nu uitzonderlijk 19 mei 2019 door de verkiezingen) organisatie jaarlijkse vlooienmarkt, ruim 2 km aan standen, ongeveer 10000 bezoekers

3 keer per jaar organiseren we een netwerkevent voor de Velzeekse middenstanders meestal 2 wandelingen (voor- en najaar) bowlingnamiddag

De Middenstand van Velzeke treedt ook op als contactpersoon in oa projecten zoals nu de heraanleg van de Provinciebaan.

Momenteel zijn er 50 betalende leden (lidgeld = 20 euro) van de iets meer dan 100 zelfstandigen in Velzeke. Voor dit lidmaatschap ontvangt elk lid jaarlijks: een gratis Kerstboom begin december korting op elk netwerkevent

Het budget bestaat momenteel uit het lidgeld van de betalende leden en de opbrengst van de Vlooienmarkt. Dit zijn de enige inkomsten voor de werking van de Middenstand van Velzeke.

30ste Vlooienmarkt

Zondag 19 mei, middenstand velzeke organiseert de 30ste vlooienmarkt in het verkeersvrije centrum van Zottegem Velzeke. Omwille van de verkiezingen, net zoals 5 jaar geleden, niet op onze traditionele laatste zondag van mei. Meer dan 2 km aan rommel en antiekstanden in het verkeersvrij dorpscentrum vanaf 8 uur ’s ochtends.

Met live uitzendingen van radio M fm via Fm en EclipsTV tussen 8 en 10 uur met Johan Persyn. In de voormiddag is er de fanfare moed en Volharding uit Velzeke en een live uitzending van radio M fm tussen 12 en 14 uur.

Vanaf 14 uur zijn er optredens van The hitmasters en goedbeezig, Six & Sara, de Helaasheid der zingen en Ladiescover. Einde voorzien rond 22 uur.

En er is de ambachtenmarkt in het Archeocentrum Velzeke van 9 tot 18 uur.

Met dank aan onze partners en onze gewaardeerde sponsors Fidesca, Toerisme Provincie oost vlaanderen, Lotto, Madou, Eclips TV, Toerisme Vlaamse Ardennen, Gamma Zottegem en de stad Zottegem.