Radioclub Zottegem nam deel aan Molencontest ‘Belgian Mill Award’ met ON6ZT.

Zondag 12 mei nam de sectie ON6ZT – Radioclub Zottegem deel aan de molencontest. Doel was om de molens opnieuw met elkaar te laten communiceren.

“Als radioamateurs dragen wij graag ons steentje bij aan zulke zaken, vandaar deze molencontest ingericht door sectie KTK (Kortrijk) van de UBA”, aldus Bernard Magerman van ON6ZT. “We laten de molens terug communiceren met elkaar, niet met de wieken of de zeilen, maar door onze apparatuur en kennis voor het opbouwen van een zendstation als radioamateur. Antennes komen in de wieken die dan naar boven (op +- 25 m boven de grond en gestrekt over +- 60 meter) gedraaid worden wat ideaal is voor radioverbindingen. De uitslag van de wedstrijd laat meestal enkele weken op zich wachten omdat de punten ook van buitenlandse stations gecontroleerd dienen te worden.”

“De molens waren ook een plaats waar meerdere mensen samen kwamen, elk met hun verhaal en hun nieuwsjes. De molenaar had al vlug een middel gevonden om deze snel en eenvoudig over te brengen op een verder afgelegen molen door gebruik te maken van afgesproken tekens met de stand van de wieken en de manier van deze te bezeilen. Ons Belgenland was rijkelijk voorzien van deze molens. De eerste wereldoorlog bracht daar echter verandering in. Er werd al snel een verband gelegd tussen die rare standen en bezeiling van de wieken en het geven van seinen. Ook zijn windmolens op een vrije en hoger gelegen plaats gebouwd met mooie uitzichten, die natuurlijk belangrijk waren voor de militairen destijds. Om die redenen waren ze gedoemd om vernietigd te worden door de vijand of om te voorkomen dat de vijand ze kon gebruiken als uitkijk. De overgebleven en opnieuw gebouwde molens zijn een deel van ons patrimonium die we in eer en stand willen houden.”