“Nieuwe parkeermeters in Zottegem zorgen voor tariefverhoging en zijn weinig gebruiksvriendelijk”

 

Volgens SP.A-gemeenteraadslid louie Van Rijsselberge zorgen de nieuwe Zottegemse parkeerautomaten voor tariefverhoging en zijn ze bovendien weinig gebruiksvriendelijk.

“De nieuw geplaatste parkeermeters zorgen voor heel wat frustraties bij zowel bezoekers als inwoners van onze stad”, aldus Van Rijsselberge (sp.a). “Uiteraard moeten we mee met onze tijd en hoort digitalisering daar bij, maar voor ons betekent dit ook dat iedereen mee moet kunnen en er zeker geen sprake is van verdoken maatregelen met financi ële impact. Er zijn toch enkele merkwaardige dingen aan dit nieuwe parkeerbeleid. Eerst en vooral is er een probleem met de gebruiksvriendelijkheid, wat zich vooral uit in problemen bij senioren.   We stellen negatieve reacties vast bij de manier waarop de nummerplaat dient ingegeven te worden. Het toetsenbord staat te laag.   Jammer dat geen test werd gedaan bij een steekproef van senioren of via de seniorenraad.   Maar los hiervan zijn er ook enkele praktische zaken veranderd in het parkeerbeleid die jammer genoeg echter een financi ële impact hebben op de mensen die komen winkelen in onze stad: zo kan je maar 1 kwartiertje gratis blijven staan in de voor- of namiddag. Wie snel een boodschap doet en bij wijze van spreken 16 minuten geparkeerd staat moet meteen betalen. En verder, waar de minimumprijs voor een ticketje vroeger 10 cent was, is dit nu opgetrokken naar 30 cent. Een klein verschil op het eerste zicht, maar dit zorgt dus wel degelijk voor meer dan een verdriedubbeling van de minimumprijs. We vragen ons af wat de motivatie was achter deze maatregelen.   We vrezen dat dit echter enkel een verdoken belastingverhoging inhoudt; wat heel jammer is. Het nieuwe bestuur wou fors inzetten op de aantrekkelijkheid van Zottegem als winkelstad, maar met dergelijk parkeerbeleid en weinig gebruiksvriendelijke parkeerautomaten denken we dat dit vooral bezoekers aan ons centrum afschrikt. Het zou volgens ons dan ook een goed idee geweest zijn om deze wijzigingen eerst aan zowel de middenstands-, verkeers- als seniorenraad te hebben voorgelegd. Het stadsbestuur mag het overleg met de adviesraden bij zaken als dit niet uit het oog verliezen. Tijdens de volgende gemeenteraad leggen we deze vragen voor aan het stadsbestuur.”