Een nieuwe PMD-zak voor alle plastic.


Oost-Vlaanderen. Vanaf juni mogen de inwoners van de 4 Oost-Vlaamse intergemeentelijke samenwerkingsverbanden IBOGEM, ILvA, IVM, en MIWA alle plastic verpakkingen aanbieden in de blauwe zak. Eerder waren IDM en Verko al gestart met de nieuwe blauwe zak, na een voorafgaand 3-jarig proefproject in samenwerking met de meer dan 20.000 inwoners in Aalter.  

Door deze uitbreiding zullen meer dan 1 miljoen inwoners van Oost-Vlaanderen naast plastic flessen nu ook plastic folies, schaaltjes, vlootjes, zakjes en potjes bij het PMD mogen gooien. Dit betekent voor de inwoners van de betrokken gemeenten een pak minder restafval. Verwacht wordt dat er jaarlijks 8 kilogram minder restafval per persoon zal worden geproduceerd. Een winst voor het milieu én de portemonnee dus!  

De nieuwe regels zijn eenvoudig. Is het een verpakking en is het gemaakt van plastic? Dan mag het bij het PMD. Voor botervlootjes, folies en yoghurtpotjes zal de weigeringssticker dus niet meer nodig zijn. Uiteraard mogen, net als vroeger, de verpakkingen van motorolie, pesticiden en giftige stoffen nog altijd niet.  

Er is ook een nieuwe en belangrijke regel: de plastic folies van schaaltjes moeten van elkaar verwijderd worden en los de nieuwe blauwe zak in gegooid worden. En net zoals vandaag moeten verpakkingen leeg en liefst geplet de zak in. Steek verpakkingen zeker niet in elkaar, want dan belanden ze bij het restafval.

Vanaf juni!
De nieuwe blauwe zak en dus de nieuwe sorteerregels gelden pas vanaf juni. Tot dan blijven de oude spelregels gelden: dus in mei nog g één botervlootjes, yoghurtpotjes of folies in de PMD-zak, want gegarandeerd een rode sticker… dus nog even geduld!

Oude zakken blijven geldig
Wie nog een voorraad blauwe zakken heeft, kan die gerust nog blijven gebruiken. Vanaf juni mogen dan, net als in de nieuwe blauwe zakken, alle plastic verpakkingen in de oude blauwe PMD-zak. De prijs en de data van inzamelkalender blijven dezelfde.

Infocampagne
Alle betrokken inwoners zullen de komende dagen een infofolder in de bus ontvangen over de nieuwe PMD-zak en de nieuwe sorteerregels. De informatie is ook online te vinden op de website www.denieuweblauwezak.be. Er volgt ook nog verdere communicatie via de infobladen en de websites van de betrokken gemeenten en intercommunales.

Meer info:
IBOGEM:
Voorzitter Raad van Bestuur, Roger Heirwegh, roger.heirwegh@hotmail.be, 0476 89 00 36
Algemeen directeur, Wim Beeldens, wim.beeldens@ibogem.be, 0478 45 60 42

ILvA:
Tina Verraes – 0478 88 04 67 of 053 85 85 66 — tina.verraes@ilva.be

IVM:
Jean Marie Staelens – 0474 67 98 16 of 09 218 71 55 jeanmarie.staelens@ivmmilieubeheer.be

 MIWA:
Communicatieverantwoordelijke Sara De Coster tel 03 780 68 51 gsm 0498 86 27 11 communicatie@miwa.be