Alle plastic verpakkingen bij het PMD

Vanaf juni mogen de inwoners van Oosterzele alle plastic verpakkingen aanbieden in de blauwe zak.  Door deze uitbreiding zullen naast plastic flessen nu ook plastic folies, schaaltjes, vlootjes, zakjes en potjes bij het PMD mogen.

Dit betekent voor de inwoners een pak minder restafval. Er wordt verwacht wordt dat er jaarlijks 8 kilogram minder restafval per persoon zal worden geproduceerd. Een winst voor het milieu én de portemonnee dus.  De nieuwe regels zijn eenvoudig. Is het een verpakking en is het gemaakt van plastic? Dan mag het bij het PMD. Voor botervlootjes, folies en yoghurtpotjes zal de weigeringssticker dus niet meer nodig zijn.

Uiteraard mogen, net als vroeger, de verpakkingen van motorolie, pesticiden en giftige stoffen nog altijd niet.  Er is ook een nieuwe en belangrijke regel: de plastic folies van schaaltjes moeten van elkaar verwijderd worden en los de nieuwe blauwe zak in gegooid worden. En net zoals vandaag moeten verpakkingen leeg en liefst geplet de zak in. Steek verpakkingen zeker niet in elkaar, want dan belanden ze bij het restafval.

De nieuwe blauwe zak en dus de nieuwe sorteerregels gelden pas vanaf juni. Tot dan blijven de oude spelregels gelden: dus in mei nog g één botervlootjes, yoghurtpotjes of folies in de PMD-zak, want gegarandeerd een rode sticker…

Wie nog een voorraad blauwe zakken heeft, kan die gerust nog blijven gebruiken. Vanaf juni mogen dan, net als in de nieuwe blauwe zakken, alle plastic verpakkingen in de oude blauwe PMD-zak. De prijs en de data van inzamelkalender blijven dezelfde. De informatie is ook online te vinden op de website www.denieuweblauwezak.be. Er volgt ook nog verdere communicatie via de infobladen en de websites van de betrokken gemeenten en intercommunales.