Stella Matutina uit Michelbeke helpt bullshit over roken de wereld uit

De school Stella Matutina uit Brakel is één van de winnaars van het pilootproject ‘Bullshit Free Generation’, de opvolger van het Vlaamse project ‘Rookvrije klassen’. Dat is een project van het Vlaams Instituut Gezond Leven die scholen wil uitdagen om komaf te maken met fabels over roken. De leerlingen en leerkrachten zetten zich in om de Bullshit Free-challenges tot een goed einde te brengen. Stella Matutina valt maar liefst 3 keer in de prijzen! Met de 1e graad, klas 5TW en de leerlingenraad.

Doelstelling van ‘Bullshit Free Generation’? Een generatie doen ontwaken, die als het over roken gaat, kritischer en weerbaarder is dan ooit. Want fabels zoals ‘Als ik enkel rook op feestjes, word ik niet verslaafd’ of ‘e-sigaretten zijn maar waterdamp met een smaakje’ zorgen ervoor dat jongeren starten én blijven roken. Ook blijven jongeren met heel wat vragen zitten als het gaat over roken. Vragen die hun keuze om al dan niet te roken beïnvloeden. Tijd dus om meer duidelijkheid te bieden en alle bullshit over roken de wereld uit te helpen.

10.737 leerlingen uit 29 scholen over heel Vlaanderen kregen de kans om het project voor een eerste keer uit te testen. Zij werden tussen de kerst- en paasvakantie door het Vlaams Instituut Gezond Leven uitgedaagd om vijf uitdagingen over roken te volbrengen.

Stella Matutina uit Brakel kaapt liefst 3 prijzen weg!
1. Graadchallenge : Instituut Stella Matutina uit Brakel verdient de 1stegraadprijs voor alle acties die ze organiseerden voor en met de leerlingen van de 1ste graad. Zij krijgen een bon van bol.com ter waarde van 250 euro.
2. Klaschallenge: De Bullshit Free-klasfoto van de klas 5TW wordt beloond voor hun enthousiaste foto. Zij mogen binnenkort op klasuitstap naar keuze.
3. Leerlingenchallenge: Een onschuldige kinderhand koos de leerlingenraad voor hun creatieve foto die ze deelden op social media. Alle leerlingen op de foto (#8) krijgen een cinematicket of Spotify-herlaadkaart.

In totaal werden aan de pilootscholen in Vlaanderen zes verwenweken, drie multimediabonnen, negen klasuitstappen en 50 individuele prijzen uitgereikt.
Vanaf volgend schooljaar voor écht. En dat is nodig.

Vanaf volgend schooljaar gaat het pilootproject Vlaams! Alle Vlaamse secundaire scholen (gewone en buitengewone) krijgen de kans om deel te nemen aan Bullshit Free Generation. “Dat is nodig”, meent Eline De Decker, projectmedewerker bij het Vlaams Instituut Gezond Leven. “Uit een recente bevraging blijkt dat 26% van alle 15-16 jarigen het voorbije jaar een sigaret opstak. Op 17 tot 18-jarige leeftijd rookt 24% maandelijks. Verontrustende cijfers, zeker als je weet dat wie jong start, vaak blijft roken.” De Decker gaat verder: “Kinderen en jongeren blijven de lievelingetjes van de (e)sigarettenfabrikanten. Zij moeten de rokers die vroegtijdig sterven vervangen”. Hoog tijd dus om het thema aan bod te brengen op school en jongeren hiervoor kritisch en weerbaar te maken. Meer info, challenges voor volgend jaar en alle winnaars zijn te vinden op www.bullshitfree.be.