Geologische zitbank verfraait Marktplein Scheldewindeke

De gemeente Oosterzele kreeg de primeur. Op maandag 20 mei werd op het Marktplein Scheldewindeke een geologische zitbank ingehuldigd. Een mooi geschenk van Toerisme Vlaamse Ardennen vzw. Er zullen ook in Opbrakel, Elst en Sint — Goriks — Oudenhove geologische zitbanken geplaatst worden. De geoIogische zitbank in Scheldewindeke krijgt de naam ‘klassiek model’ mee omdat het een rechtvormig houten onderstel heeft waarop   vier verschillende gesteenten:   Balegemse zandsteen, IJzerzandsteen, Doornikse kalksteen en Blauwe hardsteen, werden verwerkt tot zitbank. (Reporter 17, foto’s DDL)

In het houten onderstel zijn de namen van de vier steensoorten gegraveerd. Passanten gaan deze vier steensoorten met elkaar kunnen vergelijken en ook de juiste naam van de steensoort leren kennen. Er werden hiervoor een paar vakmannen ingeschakeld. Tom Verhaeghe (Poesele) maakte het houten onderstel, BVBA Natuursteen Blanken (Herzele) kapte de stenen. Het project kadert in het thema ‘Streekidentiteit’ en wil een poging doen om de landschappelijke authenticiteit van de Vlaamse Ardennen te bevestigen en naar een hoger niveau te tillen met als doel het landschap op een duurzame manier te ontwikkelen en voor de toerist belevingsvol en aantrekkelijk te maken. Het project wil meer specifiek de bewoners én de bezoekers attent maken op de veelzijdige kenmerken en belevingselementen die van het landschap uitgaan en hen aanzetten om de streek te verkennen en de streek   beter te leren kennen.

Wim Haesebeyt van Toerisme Oost — Vlaanderen vzw: ‘We hopen dat deze geologische zitbank hier op het uitgestrekte Marktplein in Scheldewindeke tot haar recht kan komen en veel bezoekers, wandelaars, fietsers, scholen, cultuurliefhebbers,… zal weten te boeien’. Omdat vele kerkgebouwen opgetrokken zijn uit verschillende gesteenten die in de streek voorkomen, vormen deze een uitstekende plek om een aantal educatieve voorzieningen te ontwikkelen die inwoners of bezoekers op de veelzijdige ondergrond van onze Vlaamse Ardennen, zeg maar gesteenten attent maken’. Er uiteraard kon de beroemde Balegemse zandsteen niet ontbreken. De Romeinen gebruikten al Balegemse steen voor hun constructies.   Veel historische gebouwen werden gebouwd met de sterk kalkhoudende Balegemse zandsteen.       Reporter 17