Zwalmse kerken werden onder de loep genomen door studenten architectuur

Studenten architectuur van de KU Leuven- campus Sint-Lucas Gent namen de Zwalmse kerken onder de loep! Deze expo had vorige week plaats in de kerk van Dikkele.
Er werd een ontwerpend onderzoek uitgevoerd met als thema ‘de toekomst van de parochiekerken in Zwalm. Vanuit KU Leuven faculteit Architectuur (campus Sint-Lucas in Gent) werd het, het voorbije semester een ontwerpend onderzoek rond de toekomst van alle parochiekerken in Zwalm gedaan. Daarbij werden uiteenlopende urgenties en potenties in de kerken en dorpen onderzocht en op een creatieve manier omgezet in een ontwerpvoorstel voor neven- of herbestemming van de verschillende parochiekerken die Zwalm rijk is. Deze ontwerpopdracht was louter onderzoekend bedoeld en gebeurde met medeweten van het gemeentebestuur van Zwalm. Sommige ontwerpen van kerken kwamen als choquerend over maar misschien was dit juist de bedoeling. De ‘kathedraal van de Zwalmstreek’ in Rozebeke werd omgetoverd tot een multifunctionele exporuimte. De kerk van Roborst zag er minder goed uit in het voorgestelde ontwerp en leek volgens onze inzichten wel op een vooroorlogs fort.
In de naaste toekomst moet men niet gaan verwachten dat dergelijke ontwerpen bewaarheid gaan worden zegt een docent van St.-Lucas Gent. Veel Zwalmse kerken zijn immers geklasseerd maar niettemin rijst de vraag — wat gaat Zwalm blijven doen met niet minder dan 12 Kerken op langere termijn?
Volgens schepen Peter Van Den Haute was het een interessante denkoefening maar er zal op korte termijn niet direct iets veranderen. “De studenten maakten gebruik van de Zwalmse weelde aan kerken om hun expressie de vrije loop te geven wat mooie eindresultaten opleverden maar daarom niet direct realistische zal worden.” Zwalm stond in the picture en dat is ook belangrijk.