Laat gratis je hartritme testen in AZ Sint-Elisabeth Zottegem

Op woensdag 19 juni en donderdag 20 juni kan je in AZ Sint-Elisabeth Zottegem gratis je hartritme laten testen. Het initiatief kadert in de  Week van het Hartritme die loopt van 17 tot 21 juni 2019.

Tijdens de test wordt een elektrocardiogram genomen met een hartritmemonitor. Hiermee wordt de elektrische activiteit van uw hart pijnloos opgemeten gedurende ongeveer 30 seconden. De testen gaan door in het restaurant (route 5) dat vlot toegankelijk is vanaf de hoofdingang. “Vanaf 40 jaar is de kans 1 op 4 om ooit voorkamerfibrillatie te krijgen. Zonder de juiste behandeling is er tot vijf keer meer kans op een beroerte of herseninfarct”, klinkt het bij AZ Sint-Elisabeth. “Bij voorkamerfibrillatie slaat het hart op hol. Het geeft vaak aanleiding tot klachten (zoals kortademigheid en duizeligheid) en is een frequente reden waarom hartpati ënten dienen te worden opgenomen in een ziekenhuis. Bij één op de drie mensen geeft voorkamerfibrillatie echter geen klachten en wordt ze soms te laat ontdekt. Iedereen kan voorkamerfibrillatie ontwikkelen, maar er bestaan verschillende risicofactoren die het optreden van voorkamerfibrillatie kunnen bespoedigen. Deze zijn onder meer een verhoogde bloeddruk en diabetes. Ook indien u een beroerte of een hartinfarct hebt gehad of indien u intensief een duursport beoefent, maakt u meer kans om voorkamerfibrillatie te ontwikkelen. Er bestaan verschillende zeer goede behandelingen voor voorkamerfibrillatie. Als de test uitwijst dat u lijdt aan voorkamerfibrillatie, krijgt u een brief mee voor uw huisarts zodat u samen met hem het vervolg kunt afspreken.”