Een gemoedelijk volksfeest

Het Sinksencomit é, onder de leiding van de onvermoeibare Wim Magerman, heeft de feestgangers op de editie 2019 van Sinksenkermis een indrukwekkend programma voorgeschoteld. Het comit é maakt een heel positieve balans op van deze editie. Zes dagen lang gold de wet van de Oosterzeelse Feesten. (Reporter 17, foto’s DDL)

Er viel opnieuw veel te beleven: een vertrouwde cocktail van muziek, animatie, kermisontbijt, party’s, markten, ambiance, sport, show, vuurwerk,…en zo veel meer. De legendarische uitstraling van de Sinksenkermis is niet meer stuk te krijgen. Al wie neerstreek in Oosterzele kwam terecht in een gezellig gemoedelijk volksfeest. De Sinksenkermis blijft populair. Zes dagen lang stelde de gemeente zich gastvrij open voor de feestvierders. Het kermisprogramma 2019, met 42 items, heeft aan gezelligheid, diversiteit en uitstaling nog niets ingeboet. Integendeel. Er hing in het epicentrum van de feesten iets heel feestelijk: de vele muzikale optredens, de attracties en de vele animaties verblijdden de harten, de caf és, de feesttent Con Animo, de Gin- en cavabar, zaten overvol en de onvermijdelijke pintjes bier deden de rest. De sterke reputatie van de Sinksenkermis, de geslaagde muzikale
optredens, de ronduit schitterende rondgang van de fanfare ‘Vrije Kunstkring Brakel’ met de reuzen Stien en Trien voorop, de wielerwedstrijden,…Landelijke Gilde vierde zijn honderdste verjaardag op de avondmarkt en liet duchtig het ‘rad van fortuin’ draaien. Er waren mooie prijzen te winnen, zoals een gratis ontbijt op 23 juni in de Ankerkerk. De Sinksenkermis blijft boeien. Echt zomers was het niet, maar niemand die er om baalde. Al bij al viel het weer nog mee.
Tradities
Het Sinksencomit é waakt erover dat aloude tradities niet teloor gaan. De certitude op de kermis: het vuurwerk (wanneer was de eerste editie?), de rommel- en de avondmarkt, de schieting, de kermisattracties, de wielerwedstrijden, het KSA — event, muziek, de plechtige zielendienst wordt al heel lang in eer gehouden. Een mooie traditie en een mooi menselijk gebaar. Zes dagen lang werd de feestzone ondergedompeld in een gezellige kermissfeer. Het concept blijft aanslaan. Veel goedgemutste dagjesmensen zakken af naar de Sinksenkermis.
Rode draad
De rode draad door de feesten is muziek. Het publiek werd getrakteerd op optredens van Dimi Reynaert (imitator Andr é Hazes), Madame Zaza (travestieshow), fanfare ‘Vrije Kunstkring Brakel’, instaporkest Con Animo, Beau4, Moelparkee, live optredens met La Chouffe, Grand Cru, Hammertime (mega-goed), 2 Play Live, Danny Brendo, Chris Corn, Kurt Burgelman, Free danseressen, Ramona, Dex Dylan, Marcoff, Sabine, Gino Verano, Yves Segers en Pure 4 Fun en steengoede deejays in ‘t Molenhof, The Pub en taverne Evora zwaaiden de scepter over de Sinksenkermis. Zo’n uitgebreid programma heeft uiteraard een kostprijs maar dankzij de sponsors (netjes vermeld in de fraaie kermisbrochure), het gemeentebestuur en de vele medewerkers kan men de feesten gratis houden voor de bezoekers. Sinksenkermis mag terecht geassocieerd worden met plezier maken. Kermis Oosterzele, een verhaal met vele hoofdstukken waarvoor heel wat creativiteit nodig is. Het aanbod was alweer eens gigantisch en we vinden dat we dat eens sterk in de kijker mogen zetten. Een gemeente moet meer zijn dan functies. Het moet een plaats zijn om samen te zijn en te genieten van het gebeuren: de Sinksenkermis. Maar tenslotte zijn het de vele feestgangers die van de Sinksenkermis maken wat ze zijn: een gemoedelijk volksfeest.   Sinksencomit é, bedankt.         Reporter 17