Reisagentschap uit Ninove biedt excursies naar Chernobyl aan – Fotoreeks

Met een recordscore van 9,6/10 op IMDB is de HBO-serie Chernobyl de populairste reeks ooit. In een miniserie van vijf afleveringen zit de kijker gekluisterd aan het scherm te staren naar het relaas van de kernramp in de voormalige Sovjet-Unie tijdens 1986.

De serie is beklemmend mooi gefilmd waardoor de kijker meegezogen wordt in een dreigende sfeer alsof de vrijgekomen straling de huiskamer binnen dringt. Het is emotioneel te zien hoe doodgewone burgers, dappere brandweermannen en zelfopofferende mijnwerkers het slachtoffer worden van een egotrippende en lakse overheid. Op bepaalde momenten zien we op schokkende wijze welke impact radioactieve straling op een mensenlichaam heeft.

Reden genoeg om weg te blijven uit dat gebied, wetende dat de straling daar nog steeds actief is. Toch kan men via een reisbureau uit Ninove een onvergetelijk bezoek brengen aan de geteisterde stad. Maar waarom zouden we in godsnaam naar een radioactieve stad willen gaan?

We vroegen het Annemie van Discover Chernobyl:

Voor alle duidelijkheid, wij zijn Tom Waes niet (lacht). In zijn TV-programma ging hij effectief het gevaar opzoeken. Dat doen wij niet, veiligheid is onze top-prioriteit. Het kan echt geen kwaad om met ons mee te gaan op excursie. De hoeveelheid radioactieve straling bij de gebieden die wij bezoeken is verwaarloosbaar. In cijfers betekent dit dat we nooit boven de verwaarloosbare 5 microsievert gaan. De gids heeft een geigerteller bij die automatisch gaat piepen mocht men in de buurt komen van teveel straling. Kortom, als je goed naar de gids luistert is er niets aan de hand. Zo mag je geen voorwerpen zoals boeken, knuffels, paddestoelen, mosplekken aanraken omdat die nog steeds radioactief kunnen zijn. De gids brieft je op voorhand over wat wel of niet mag.

Jij bent zelf al meerdere keren geweest, wat trekt jou daar zo aan?

Rust! Het is magisch. Fauna en flora wentelen zich instinctief op een surre ële en betoverende wijze rond de ruïnes van deze getormenteerde stad. Men hoort langs de ene kant de echo’s van het drama dat zich in 1986 voltrok en langs de andere kant de ontluikende oerklanken van een nieuw leven. Wij vonden het een onvergetelijke ervaring dat we besloten om deze te delen met anderen. Daarom hebben we samen met Travel Experts uit Antwerpen Discover Chernobyl opgericht. Wij bieden verschillende formules aan. Neem zeker eens een kijkje op onze website en laat jullie inspireren door onze vakantiefoto’s ”.

X