VBS Balegem

Vrije Basisschool Balegem krijgt een subsidie voor een veilige schoolomgeving

Minister van Mobiliteit Ben Weyts investeert een half miljoen euro om 63 schoolomgevingen in 14 gemeenten veiliger te maken. Het geld gaat naar gerichte infrastructuuringrepen, zoals de aanleg van rijbaankussens of gevleugelde zebrapaden. De Vrije Basisschool in Balegem behoort eveneens bij één van de gelukkigen. De werken in de schoolomgeving worden geraamd op een totaalbedrag van 31.800€.

“De omgeving van een schoolpoort moet zo veilig mogelijk zijn”, zegt Weyts. “Grote infrastructuurprojecten moeten lange procedures doorlopen, maar kleine ingrepen kunnen veel sneller een concreet verschil maken voor de scholen”. voor elke euro die het gemeentebestuur investeert in de verkeersveiligheid van een schoolomgeving legt de Vlaamse Overheid er een euro naast. De meeste scholen liggen langs een lokale weg die door de gemeente beheerd en betaald wordt, maar op deze manier kan Vlaanderen toch bijspringen. Alle gemeenten in Vlaanderen kunnen zich beroepen op een subsidie. De subsidie per schoolomgeving bedraagt maximaal 25.000 euro. De gemeente kan per kalenderjaar één subsidieaanvraag indienen voor maximaal tien schoolomgevingen op haar grondgebied.

‘Aan de schoolomgeving van de Vrije Basisschool in de Poststraat in Balegem worden nog dit jaar werken opgestart voor de aanleg van een gedeelte fietspad en voetpad. In 2017 werkten onze eigen diensten een plan uit om de schoolomgeving in Balegem verkeersveiliger en aantrekkelijker te maken. De plannen werden ook besproken met het schoolbestuur en de ouderraad van de school. Dit resulteerde in een plan waarbij op de plaats van het huidige voetpad een aanliggend fietspad wordt aangelegd. Wij blijven investeren in veilige schoolomgevingen. Ik hoop dan ook dat we later eveneens kunnen rekenen op subsidies voor andere schoolomgevingen.’ Getuigt Christ Meuleman, schepen van openbare werken en mobiliteit.

Op de plaats van het huidige voetpad wordt een fietspad aangelegd, daarnaast wordt een ruim en breed voetpad voorzien. Op de plannen is er ook ruimte voor groenelementen en rustbanken ter hoogte van de schoolpoort en de ingang van de lokale ‘meisjeschiro’. Op deze manier wordt vorm gegeven aan een verkeersveilige en aantrekkelijke schoolomgeving. Octopus-wegmarkeringen op de drie aanliggende takken van het kruispunt maken het totaalplaatje af.

De werken worden geraamd op een totaalbedrag van 31.800€. Bij goedkeuring van de aangevraagde subsidies wordt 50% van de kosten betaald door de Vlaamse overheid. Na ontvangst van de goedgekeurde subsidie moeten de werken binnen de 6 maand afgewerkt zijn.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

X