Zottegem pleit voor nucleaire ontwapening


Burgemeester Jenne De Potter (CD&V) heeft vanmorgen stipt om 8.15 uur de Mayors for Peace vlag gehesen aan het stadhuis op de Markt.

Ze zal er nog tot en met 9 augustus wapperen, ter nagedachtenis van de slachtoffers van de kernaanvallen op Hiroshima en Nagasaki en als pleidooi voor nucleaire ontwapening. Op 9 augustus zal De Potter de vlag strijken, exact om 11.02 uur.
“Dat zijn de exacte momenten waarop in 1945 Hiroshima getroffen werd door de atoombom Little Boy en Nagasaki door Fat Man. Deze kernwapens maakten samen meer dan 210.000 slachtoffers”, legt De Potter uit “Met dit symbolische gebaar willen we als stad concreet vormgeven aan ons engagement binnen het netwerk Mayors for Peace.”

“Zottegem sluit zich zo aan bij het initiatief van de stad Ieper, die sinds vorig jaar optreedt als ‘lead city’ voor Belgi ë in het netwerk Mayors for Peace. Dat internationale netwerk van steden en gemeenten, waar ook Zottegem lid van is, werd in 1982 opgericht door de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki om wereldwijd te pleiten voor nucleaire ontwapening. Vandaag telt de wereld nog altijd zo’n 15.000 kernwapens die gemiddeld 30 keer de kracht hebben van de bommen die 74 jaar geleden zijn ingezet. Samen met de Japanse burgemeesters Matsui en Taue en de andere leden van het netwerk roept ook Zottegem de internationale gemeenschap mee op om dringend werk te maken van wereldwijde nucleaire ontwapening.”

X