Geniet op ‘Gijzel Kirmesse’ van aperitiefconcert KMV ‘Voor God en Vlaanderland’

Op zondag 25 augustus vanaf 11 u kan je op ‘Gijzel Kirmesse’ gaan luisteren naar het aperitiefconcert van de Koninklijke Muziekvereniging ‘Voor God en Vlaanderland’. Wie van een hoogstaand concert houdt, mag dit optreden niet missen. Dankzij de ‘kermisvrienden’ krijgt de Muziekvereniging uit Scheldewindeke een unieke kans om zijn muzikaal talent te tonen voor een ruim publiek. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle).

Een stukje geschiedenis. De Muziekvereniging ‘Voor God en Vlaanderland’ werd in 1880 boven de doopvont gehouden. Van de initiatiefnemers en de leden van het eerste uur is jammer genoeg weinig bekend. Het oudste bewijs van de fanfare is een foto van het vaandel waarop de jaartallen 1880 — 1890 te zien zijn en een affiche van 1883 van de gemeentefeesten in Sint — Amandsberg waarop de ‘Fanfaar’ van Scheldewindeke staat. De legendarische dokter en burgemeester Jozef De Ganck was maar liefst 60 jaar voorzitter van de fanfare. Hij ontving in 1988 de Erkentelijkheidsmedaille van de Vlaamse   Gemeenschap. Hij overleed in oktober in het zelfde jaar op 88 — jarige leeftijd. Vanaf 1991 wordt Julien De Corte voorzitter. Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan in 1980 kreeg de fanfare de titel Koninklijke. Er werd een nieuwe vlag in gebruik genomen, ontworpen en geschonken door Gerard Keppens. Op initiatief van dirigent Luc De Gelder werd in 1982 gestart met een kerstconcert. Bij de drumband dirigeerde Paul Ringoot in 1991 zijn eerste concert. De Koninklijke Muziekvereniging nam in 1964 voor het eerst deel aan het provinciaal tornooi. Ze stelde zich voor in derde afdeling en werd bevorderd tot tweede afdeling. Ondanks een sterke prestatie op het Kantonnaal Fedekam-tornooi zakte de muziekvereniging. In 2000 stelde KMV Voor God en Vlaanderland zich voor in derde afdeling. Met succes. De grote onderscheiding betekende een enorme stimulans. De vereniging zag terecht haar inzet beloond. In 2002 werd onderscheiding behaald in tweede afdeling. Op 26 maart 2006, onder de leiding van dirigent Mark Dick, stelde de Koninklijke Muziekvereniging zich voor in tweede afdeling en promoveerde naar eerste afdeling. In 2014 werd de drumband van KMV Voor God en Vlaanderland, onder de leiding van Andreas Keppens, nationaal kampioen op de Vlamo Nationale Wedstrijd voor Percussie ensembles Concert in Wevelgem. Je krijgt dus op zondag 25 augustus een unieke kans om veel muzikaal talent van eigen bodem aan het werk te zien.     Reporter 17
X