Magneetvissers halen oorlogsgranaat uit de Dender in Idegem.


Foto’s Sophie Richez


Idegem. Hedwig Steenhout en Bart Van de Perre hebben recent een nieuwe hobby: magneetvissen. ‘Laten we aan de Dender aan het sas van Idegem even wat magneetvissen’ dachten Hedwig en Bart. Even later haalden ze tot hun grote verwondering een oorlogsgranaat uit het water. Er dreigde geen gevaar. De dag nadien werd de granaat door Davo opgehaald.

‘Magneetvissen? Dat moeten wij ook een proberen’, dachten Hedwig Steenhout en Bart Van de Perre bij zichzelf, en ze kochten een magneet en knoopten er een touw aan vast. Even later gooiden ze hun nieuwe aanwinst in de Dender aan het sas van Idegem en haalden een onderdeel van een rioolputje boven.

Bij hun tweede poging voelden ze dat ze een groter voorwerp beet hadden. Toen ze het bovenhaalden, bleek het tot hun grote ontzetting om één meterhoge oorlogsgranaat te gaan. ‘Dat was toch even bibberen. Voordien hadden we wat grapjes gemaakt over wat we mogelijks zouden bovenhalen, maar een poosje later zaten we met een granaat opgescheept’, geven de heren toe.

De hulpdiensten waren snel ter plaatse. Davo deelde mee dat er geen gevaar dreigde en het oorlogstuig werd de dag nadien opgehaald. De granaat zou afkomstig zijn van afweergeschut.

Volgens Hedwig en Bart ligt er beslist nog oorlogsmunitie op de bodem van de Dender. Ze gaan lustig door met hun nieuwe hobby. ‘We zijn benieuwd naar wat we allemaal nog zullen bovenhalen.’ Magneetvissen wordt steeds populairder en volgens het politiereglement is het niet verboden.

Julien Borremans

X