Bezoek fascinerende expo ‘Het zijn er van den Anker’

Wie op zondag 8, zaterdag 14 en zondag 15 september afzakt naar de Ankerkerk in Oosterzele zal er een unieke tentoonstelling ‘Het zijn er van den Anker’ vinden. De waarde van deze expo kan niet hoog genoeg geschat en gewaardeerd worden. Een absolute aanrader. De expo is op 8, 14 en 15 september geopend van 14 u tot 18 u. Een must see. Maak kennis met een stuk geschiedenis van den Anker. Den Anker in beeld. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle)

Het comit é ‘Het zijn er van den Anker’ mag trots zijn op de tentoonstelling. Op de expo ga je sfeerbeelden van toen en nu zien, schoolfoto’s van het Ankerschooltje,   audio- en visueel materiaal van inwoners van de Anker in de periode van 1940 — 2000. Een unieke collectie werd samengebracht. Bekijk ook het verslag van de derde kleuterklas op verkenning in de wijk Anker. Er zijn ook werken te zien van lokale kunstenaars en ambachtslieden.‘Het zijn er van den Anker’ mag fier zijn op het fotoboek. Het comit é slaagde erin het in beeld brengen van een niet onaardig stuk geschiedenis van de wijk Anker. ‘De Ankervrienden’ hebben zich afgesloofd om van het fotoboek iets heel bijzonders te maken. Maar het is meer dan zomaar een fotoboek. Lut De Block: ‘Het leven op den Anker wordt beschreven in al zijn facetten (kerk, school, boerderijen, verenigingen,…)waarbij de verscheidenheid en het specifieke aan bod komen. Ook aan de hand van anekdotes. Er valt dus ook veel te lezen. Velen zullen de situaties herkennen en vast en zeker glimlachen en herinneringen ophalen tijdens de publieksmomenten samen met de bewoners en ex-bewoners’, weet een enthousiaste Lut De Block, één van de drijvende krachten van ‘Het zijn er van den Anker-comit é’.
Zo’n boek uitgeven is een huzarenstuk. Er waren veel maanden nodig om het uniek boek te realiseren. Een ronduit schitterend initiatief. Dankzij de Ankervrienden zal veel waardevol materiaal niet verloren gaan. Een stuk geschiedenis gereconstrueerd. Dankzij het fotoboek zijn nu veel facetten bewaard, opgefrist, verzameld, voorgoed aan de vergetelheid onttrokken. Een stuk erfgoed in beeld verteld. De voorintekenaars van het fotoboek kunnen hun exemplaar afhalen tijdens de openingsuren van de expo. Je kan het boek nog altijd aanschaffen tegen 28 euro per exemplaar. Je kan het bedrag overschrijven op rekeningnummer BE48 9300 1000 6727 van Ankervrienden vzw Oosterzele. Met de uitgave van het fotoboek én tentoonstelling in de Ankerkerk wordt het ambitieus heemkundig project van de Ankervrienden werkelijkheid. Het engagement, de droom en de lovenswaardige inzet hebben het gehaald. Proficiat, aan ‘Het zijn er van den Anker’. Contact en info: Monique Roels, 09 / 362 88 06, lutdeblock@telenet.be.               Reporter 17