Open Monumentenweekend in Archeocentrum Velzeke

In het Provinciaal Archeologisch Museum aan de Doolbosweg/Paddestraat in Velzeke wordt van de komende Open Monumentendag die al voor de 31ste keer in heel Vlaanderen plaatsvindt, een heus Open Monumentenweekend gemaakt. Zowel op zaterdag 7 als zondag 8 september, telkens vanaf 13 uur, staan er in en rond het PAM bijzondere attracties op het programma, met als centraal thema ‘Brood en Spelen’.

Zeker niet te missen is de passage van de Romeinse cavalerie. In het openluchtpark aan het museum zal opnieuw een Romeins legioen zijn tenten opslaan en de legionairs zullen het daarbij ook opnemen tegen man en paard. Op beide dagen zal dit spektakel kunnen aanschouwd worden om 15 uur en om 17u15. Verder zal men zich kunnen laten onderdompelen in de fascinerende leefwereld van de Vikingen die het publiek ook zullen uitdagen met hun volksspelen.

Geen spelen zonder brood en dus zal tevens aan brood- en terracottaovens kunnen ontdekt worden dat het bereiden van voedsel vroeger heel wat tijd in beslag nam. Naar traditie zal eveneens de met hout gestookte glasoven opnieuw een interessant trefpunt zijn waar een internationaal team van gespecialiseerde glasblazers uit Frankrijk, Groot-Brittanni ë, Duitsland tot de Verenigde Staten hun onge ëvenaarde kunst en experimenten zullen demonstreren. Daarnaast zal men binnen in het Archeocentrum terechtkunnen om er zelf eens een Romeinse outfit aan te trekken of om er aan te sluiten voor een gratis rondleiding. Overigens ook alle andere (buiten)activiteiten kunnen gratis meegemaakt worden.