Kunst & Zwalm

Kunstenaars aan de macht in Zwalm : Kunst & Zwalm 2019

Een editie met goesting!

Vanaf morgen start de tweejaarlijkse kunstroute die georganiseerd wordt door VZW BOEM, die dat reeds doet sedert 1997.

Dit jaar werkt BOEM samen met de Brusselse VZW   Nadine. En net zoals in 1997 nodigt ze Brusselse kunstenaars uit om het landschap te ontdekken en te gebruiken als hun atelier. Nadine werkt reeds langere tijd met het landschapsgegeven, weliswaar in urbane context.

Omdat het werkveld zo collectief gebruikt is, krijgt het publiek een unieke inkijk in de werkwijze en denkwijze van de kunstenaars. Zo zijn er die met en in het landschap aan de slag gegaan zijn, en anderen die elementen uit hun eigen praktijk in deze context plaatsen.
Curator Loes Jacobs ging met alle kunstenaars het veld in en samen gingen ze op ontdekkingsreis in het landschap. Ook een aspect waar veel belang werd aan gehecht is het   werkproces en de tijd die ze samen doorbrengen. Niet alleen het eindresultaat is belangrijk, ook de weg er naartoe.
Het parcours vormt voor alle kunstenaars een inspiratiebron voor nieuw werk, dat binnen diezelfde context opgesteld en gepresenteerd wordt. Een aantal kunstenaars gebruikt de route als een mobiele werkstudio, waar elk zicht en elke situatie aanleiding kunnen geven tot een nieuwe tekening (Lies Van Damme), nieuwe concepten (Various Artists), een nieuwe sculpturale aanvulling in het landschap (TAFEL). Tegelijkertijd vormt het traject ook een podium waar de kunstenaars performances brengen (Oracle, Ruben Machtelinckx, Manoeuvre), of waar het publiek uitgenodigd wordt   om de interactie aan te gaan met de gepresenteerde werken (Hans Andreas R.) of zelfs sterker nog, ze te vervolledigen (Francesca Chiacchio, Shervin Kianersi Haghighi). De ‘wandering’ werkmethode resulteert tevens in een reeks werken die sculpturaal (Johan Tahon, Ella Vandenbussche & Lena Vandenbussche, Jesse Cremers), audiovisueel (Christian Hansen), picturaal (Franky DC) en efemeer (Lotte Van den Audenaeren) zijn. Tot slot zijn een aantal kunstenaars (zoals Nele Fack, Hans Andreas R., en Shervin Kianersi Haghighi) geïnspireerd om ook de sfeer van de streek in een beeld te vatten.
‘Wanderen’ betekent zoveel als verdwalen, rondzwerven (zowel fysiek als mentaal) of kan ook verwijzen naar een rivier die doorheen een gebied slingert. Mentaal zal je wanderen want de indrukken zijn overweldigend en geven je de mogelijkheid om nieuwe horizonten te ontdekken.
Praktisch :
DATA: 31/08-01/09 – 07/09-08/09 – 14/09-15/09 STARTPUNT: Kerk Roborst, Borstekouterstraat 57, 9630 Roborst (Zwalm)
De leegstaande kerk van het dorp Roborst doet dienst als de centrale locatie of het trefpunt van Kunst & Zwalm 2019. Hier kunnen de bezoekers een brochure aanschaffen met info over de route,   de kunstenaars en aan de wandeling beginnen.
Het traject is ongeveer 7 km lang en bevat heel wat landelijke paden en wegen. De route kan daarom best afgelegd worden te voet of per fiets (mits afstappen hier en daar). (De toegankelijkheid voor rolstoelen kan niet overal gegarandeerd worden.) Moeilijkere begaanbare wegen worden op de kaart in de brochure aangegeven.
Halverwege het traject (aan de Sint-Antonius kluis) is een tentoonstelling ingericht met werken van alle kunstenaars. Deze kleine expo biedt een inkijk in de artistieke wereld van de kunstenaars. De locatie is tevens als tijdelijk koffiehuis ingericht tijdens weekends van Kunst & Zwalm (adres Sint-Antonius Kluis / Poverello, Knutsegemstraat 57, 9620 Zottegem).
Tickets kunnen gekocht worden aan het startpunt en via de website of Facebook (hier is een link te vinden naar Eventbrite).
Elke zaterdagavond is er een avondwandeling gepland met extra interventies van de kunstenaars. De plaatsen zijn beperkt. Reservaties kunnen gemaakt worden via info@kunst-en-zwalm.be.
Verder geen excuus om er vanaf morgen niet bij te zijn. Het enthousiasme van de organisatoren is aanstekelijk.
Verder ben ik benieuwd wat Ruben Machtelinckx ons zal brengen. Hij is gitarist, muzikant tout court. Voor Kunst & Zwalm maakte hij een klankdagboek over en voor het parcours van deze editie.
Ik mag niet te veel verklappen uiteraard, maar Franky DC heeft erg subtiel en po ëtisch leven en dood bij elkaar gebracht in een bosje vol leven en rust.
En hoho, Jesse Cremers, ontroerend mooi, een poort naar de natuur die je zelf zal moeten openduwen. Jesse zoekt creatieve oplossingen voor problemen die niet bestaan.
En als van oudsher, Johan Tahon, in een oude jachthut, zoek die maar eens. En samen met zijn zoon laten ze een plek tot leven komen die eerst weinig uitnodigend was.
Maar ik doe de anderen onrecht aan ze niet te vernoemen, Various Artists bvb en alle andere. Nog één, omdat ik dat wil, Lotte Van Den Audenaeren.
Maar zeg niet dat je het niet geweten hebt, dit is een topeditie, met dank aan Loes Jacobs, curator, de VZW BOEM en Nadine