Strijpen: Oud-strijdersvereniging herdenkt Zottegemse bevrijding

De Oud-strijdersvereniging Zottegem houdt nu zondag 1 september in Strijpen de jaarlijkse herdenking van de bevrijding van Zottegem (en Zuid-Oost-Vlaanderen) aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Dit gebeurde op 3 september 1944 maar spijtig genoeg kwam het daarbij eerst ook nog door een samenloop van omstandigheden aan de Luchtbal (kruispunt Meerlaan/Hoogstraat) tot een dodelijke confrontatie tussen de Engelse bevrijders en een kleine Duitse colonne, die het leven kostte aan zestien Duitse soldaten maar ook vijf Zottegemse burgerslachtoffers: Andr é Baele, Pelagie De Clercq, Yvonne De Looze, Lucienne De Zotter en Louis Steurbaut.

Voor de herdenkingsplechtigheid, uiteraard ook ter nagedachtenis van gesneuvelde soldaten en verzetsstrijders, wordt vanaf 10 uur verzameld aan de parochiekerk van Strijpen (kant Sint-Andriessteenweg). Tegen 10u30 zullen de vaandeldragers zich opstellen aan de ingang (trap) van de kerk. Na het voorlezen van een gebed en een kort woordje door Denis Van Den Berge, voorzitter van de oud-strijdersvereniging, volgt de bloemenneerlegging aan het monument en het muzikaal eerbetoon ‘Te Velde’. Daarna gaat het in een korte optocht naar het stedelijk Ontmoetingscentrum aan de Sint-Andriessteenweg voor een samenkomst, eerst buiten nog voorafgegaan door de nationale hymne en in de zaal door toespraken van andermaal Denis Van Den Berge en burgemeester Jenne De Potter. De plechtigheid zal muzikale luister bijgezet worden door de koninklijke harmonie Moed en Volharding uit Velzeke.