Vijfde Memorial Leo Bens


Organisator Stephan Bourlau en zangeres Pascale De Coensel/ Leo Bens


Geraardsbergen. Op zaterdag 5 oktober 2019 organiseert Stephan Bourlau de vijfde editie van de “Memorial Leo Bens”, een eerbetoon aan zijn vader. Het evenement start om 20.00 uur in zaal de ‘Reep’, aan de Felicien Cauwelstraat in Geraardsbergen.

Wie was Leo Bens?
Leon Bourlau was een begenadigd accordeonist. Op 18-jarige leeftijd behaalde hij de eerste prijs in het Kampioenschap van Belgi ë. Na enkele passages bij vooraanstaande orkesten als Carl Bercy, Edgad Branckaert en Ren é Carlier, stichtte hij in 1959 zijn eigen orkest. In die periode werkte hij samen met het gerenommeerde Benelux-theater en trad op met Vlaamse bekendheden zoals Will Tura, Eddy Wally, Marva, The Strangers, Louis Neefs, Jacques Raymond, Lize Marke en streekgenoot Jean Monnet.

Leo Bens werd een begrip in gans Vlaanderen. De contracten liepen binnen als zoete broodjes en heel wat dansavonden passeerden de revue. Nochtans werd Leo Bens nooit beroepsmuzikant. Hij was al die jaren werkzaam als vertegenwoordiger bij de gekende koffiebranderij Gryspeirt in Geraardsbergen.

In 1982 baatte hij samen met zijn kinderen de gekende feestzaal “Plaza” uit. Bij de opening begroette hij Ann Christy, wat één van haar laatste concerten zou worden. In 1985 werd hij uitbater van het cafetaria in De Gavers. In mei 1988 overleed hij onverwachts op 55-jarige leeftijd. Het vele nachtwerk had zijn tol ge ëist.

Dansavond met optredens
De opener van de avond is de Brakelse band The Oakfields, een 14 koppige formatie die het publiek in de nodige stemming zal brengen met muziek van alle genres. Daarna volgt de GPS -band met Geraardsbergenaar Gino Franceus, als 18-jarige lid van het orkest Leo Bens, en zanger/perfomer Peter Buekens. Als laatste in de rij krijgen wij het orkest ‘The Hitmasters’, het toenmalige begeleidingsorkest van Paul Roelandt van 1980 tot 1988.

In 2005 werd de band weer samengesteld o.l.v. Andr é De Strijcker (Bass, contrabas, trombone & trompet).   Andr é is ruim dertig jaar actief als freelance bassist in jazz- en Dixiebands, zowel in Vlaanderen als Walloni ë.   Hij was in 1973 lid van het orkest LEO BENS.

Jean-Marie Windels,   geboren en getogen Geraardsbergenaaren drummer bij de Hitmasters is voor de tweede maal van de partij.   Op vrij jonge leeftijd kreeg hij les van Lucien Biesemans (vaste drummer van het orkest CAM COLE en later bij het orkest LEO BENS).   Jean-Marie was o.a. Bandlid van ‘The Lucky Sons, Amaron, The Golden Big Band, The Friends Collection enz.   In de jaren ’70 was hij meermaals gelegenheidsdrummer bij het orkest LEO BENS.

Denise Vander Beken (Herzele), trompettist/saxofinist/ gitaar en zanger van The Hitmasters, is een uitgeweken Geraardsbergenaar die h éél wat muzikale watertjes heeft doorzwommen.   Het is een blij weerzien van zijn geboortestad.

Zij krijgen de vocale steun van Pascal De Coensel, vaste zangeres van Heart and Soul Music, dochter Tahira Van Crombrugghe   vocaliste bij de groep Ten Cats Down en Buekens Peter (zanger/danser).   Peter volgde muziekschool in Aalst piano, zang en notenleer. Zangles volgde hij in Antwerpen en Jazz aan de Halewynstichting. Hij componeert eigen Nederlandstalige en Engelse nummers.   Hij was regelmatig te zien als figurant in tv-programma’s zoals ‘Tien om te zien’, ‘Magriet aan zee’, ‘De droomfabriek’… Peter had enkele tv-optredens met o.a. Barbara Dex.
Jeroen Durez (klank) en Luc ‘Lucasound’ Cansse (belichting) zorgen voor de technische kant van het gebeuren.

Kaarten kosten 15 euro. Reserveren kan via 0475/35 07 05 of stephan.bourlau@telenet.be