Gijzel ‘Kirmesse’ bruist en sprankelt

Over Gijzenzele hing iets heel feestelijks: tropische temperaturen (min of meer 30 graden), keigoede muziek, genietbare evenementen, lekker eten en drinken, en animaties verblijdden de harten. Het dorpsplein stond overvol, en de onvermijdelijke pintjes bier deden de rest. De editie 2019 werd een topeditie. Kwam er ooit meer volk? ‘Gijzel’ bruist en sprankelt. Met veel dank aan de weergoden. Wat een ‘Kirmesse’! Het platform van Gijzenzeelse verenigingen heeft de feestgangers op de editie 2019 van ‘Gijzel Kirmesse’ een indrukwekkend programma voorgeschoteld. De legendarische uitstraling van Gijzel Kirmesse is niet stuk te krijgen.   (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle)

Het platform van Gijzenzeelse verenigingen maakt een heel positieve balans op van deze editie met veel traditie en nieuwigheden. Vier dagen lang gold de wet van ‘Gijzel Kirmesse’. Al wie neerstreek in Gijzenzele kwam terecht in één gezellig gemoedelijk volksfeest. De ‘Kirmesse’ blijft enorm populair. Vier dagen en nachten lang stelde ‘Gijzel’ zich heel gastvrij open voor de feestvierders. Het kermisprogramma met 31 items heeft aan gezelligheid, diversiteit en uitstraling nog niets ingeboet. Integendeel. Vier dagen lang werd de feestzone ondergedompeld in een gezellige kermissfeer. Het concept blijft aanslaan. Een massa goedgemutste dagjesmensen zakten af naar de ‘Kirmesse’. Het is uniek. Bijna 150 vrijwilligers van Gijzenzeelse verenigingen zetten hun schouders onder de organisatie van de ‘Kirmesse’. Met hart en ziel. Dat men in Gijzenzele vier dagen lang kan feesten zonder daar een financi ële kater aan over te houden, heeft men inderdaad te danken aan het platform van Gijzenzeelse verenigingen. Het hele dorp was klaar voor de ‘Kirmesse’. Samengevat: Gijzel Kirmesse, dat is een bruisende cocktail met vooral veel muziek, sport, pittige evenementen en een volkse sfeer.

De rode draad door de feesten is muziek. Het publiek werd getrakteerd op optredens van DJ Sven Ornelis, Les Escargots de Gand, Hammertime, KMV
Voor God en Vlaanderland, Obias, Kevain, Sergio, Two Man Sound en Marino Punk.   De mega-goede deejays Geert en Boerie zwaaiden de scepter over Gijzel Kirmesse. Maanden voorbereiding heeft het gevraagd maar een ronduit prachtig ploegteam, het Gijzels platform van verenigingen, heeft het geklaard om een indrukwekkend programma samen te stellen. Het is uniek voor de kleine deelgemeente met zo’n duizend inwoners. In de eerste plaats is de ‘Kirmesse’ een sfeerfeest. ‘Gijzel Kirmesse’ staat voor volkse leute en plezier. Het platform van Gijzenzeelse verenigingen waakt er over dat aloude tradities niet verloren gaan. De certitude op de Kirmesse: de kermisfuif, het kaarten (al 40 j), wielerwedstrijden, friet met stoverij, rommelmarkt, kinderanimatie, Gijzelquiz, dienst overledenen en muziek in alle genres. Burgemeester Johan Van Durme is trots op de inzet van de Gijzenzeelse verenigingen die er alweer in slaagden om een gratis ‘Kirmesse’ aan te bieden. Een heel gevarieerd programma met veel gangen. Elk jaar opnieuw, de Gijzenzelenaars kijken uit naar hun ‘kirmesse’. De ganse gemeenschap wordt betrokken. De feestelijkheden worden uitgewerkt door de bewoners zelf. Om precies te zijn 143 medewerkers waren op de editie 2019   betrokken bij de organisatie en de uitwerking. Ze hadden er hun handen mee vol. “Gijzel’ boven. Een Kirmesse met een grote K. En met haar gezellig en uniek dorpsplein heeft ‘Gijzel’ nog een sterke troef in handen. Een bewaarde en verscholen parel. Je mocht in Gijzenzele vier dagen ongestoord feesten. Typerend voor Gijzel Kirmesse: mensen van verschillende achtergronden komen er samen om tijdens Gijzel Kirmesse even alle zorgen te vergeten. . Een volksfeest voor iedereen.
Zo’n uitgebreid programma heeft uiteraard een kostprijs maar dankzij de sponsors (netjes vermeld in de fraaie kermisbrochure), het gemeentebestuur en de vele medewerkers (zo’n 15 procent van de bevolking van Gijzenzele) kan men ‘Gijzel Kirmesse’ gratis houden voor de bezoekers. Gijzel Kirmesse mag terecht geassocieerd worden met plezier maken. ‘Gijzel Kirmesse’, een verhaal met vele hoofstukken waarvoor heel wat inspiratie en creativiteit nodig is. Het aanbod was alweer eens gigantisch en we vinden dat we dat eens sterk in de kijker mogen zetten. Het platform van Gijzenzeelse verenigingen slaagde met vlag en wimpel. ‘Die typische Gijzelsfeer willen we behouden’, klinkt het bij ‘Kirmessecomit é’. Daar mag men fier op zijn. Ook op de editie 2019, veel Bourgondische toestanden in ‘Gijzel’. Die Gijzenzelenaars, levensgenieters. Maar tenslotte waren het de vele feestgangers die van Gijzel Kirmesse maken wat het is: een gezellig volksfeest.           Reporter 17