Jeugdhuis Ter Wijl werd feestelijk geopend in Munkzwalm

Op zondag 8 september werd Ter Wijl in Zwalm feestelijk geopend.
Dit nieuwe gebouw is een unieke samenwerking tussen Chiro & Scouts gesteund door een heleboel vrijwilligers.

Chiro Sint-Mattheüs en FOS De Feniks uit Zwalm zitten beiden gehuisvest in oude lokalen die op alle vlakken niet meer voldoen aan de moderne eisen van een jeugdlokaal.
Samen met het gemeentebestuur van Zwalm werd een oplossing gezocht en gevonden.
De grond werd in erfpacht gegeven door de gemeente. Met eigen middelen, een lening, subsidies en een renteloze lening van de gemeente Zwalm werd een substanti ële basis gelegd voor de financiering van een gezamenlijk jeugdlokaal. Daarbovenop kwamen de opbrengsten uit een lotenlening, giften van particulieren en ook sponsoring door diverse bedrijven (zie ook grafiek in bijlage).

Exact een jaar geleden, op 8 september 2018 werd de offici ële eerste steen gelegd. Het hele jaar lang werd er door vrijwilligers hard gewerkt om binnenmuren te metsen, elektriciteit en sanitair aan te brengen, te tegelen en zoveel meer. Elk weekend was er grote bedrijvigheid op de werf. Niet meer dan normaal dus dat een jaar later, deze grote groep vrijwilligers de primeur kreeg. Op zaterdagavond werden zij verwend door de leiding van Chiro en Scouts.
Op zondag 8 september werd het gebouw dan officieel geopend in het bijzijn van Burgemeester en Schepenen van Zwalm, de vele sponsors, vrijwilligers en natuurlijk ook de leden met hun ouders.
De regen gooide even roet in het eten tijdens het offici ële gedeelte van de dag, maar daarna kon iedereen nog lang nagenieten op het ruime terras van het nieuwe gebouw.
Rondleidingen werden gegeven door de verschillende vrijwilligers die zo de vruchten van hun harde werk konden tonen aan de vele nieuwsgierigen.

Een geslaagde dag, die meteen ook toonde dat het werk nog niet helemaal af is. De komende 2 maanden wordt er nog hard gewerkt om het lokaal echt gebruiksklaar te maken voor de wekelijkse activiteiten van beide verenigingen. Maar dit project kan alvast bestempeld worden als een unieke samenwerking door 2 jeugdbewegingen. Zoals de Burgemeester van Zwalm zei in zijn speech: de jeugd van tegenwoordig toont in Zwalm dat ze echt kunnen samen werken!

Koken kost geld want op de laatste gemeenteraad in Zwalm werd nog een renteloze lening goedgekeurd van 60. OOO euro.

Er vloeit ook Vlaams geld naar het nieuwe jeugdhuis.

21.288€ Vlaams geld voor het nieuwe chiro- en scoutslokaal in Zwalm.

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) investeert 1.500.000 euro in 73 Vlaamse jeugdverblijven. 21.288€ daarvan gaat naar brandveiligheidswerken in Ter Wijl, het nieuwe gebouw van de Samenwerkingsvereniging Chiro en Scouts Zwalm.
“Wanneer jongeren met vakantie gaan, moeten ze dit ook in alle comfort en veiligheid kunnen doen”, zegt Weyts. “Ik wil toerisme binnen het bereik van élke Vlaming brengen.”
Peter Van Den Haute, N-VA Schepen van o.a. Toerisme, is zeer opgetogen met deze beslissing. “Investeren in jeugdverblijven is voor ons zeer belangrijk. Elk kind moet kunnen genieten in een veilige en comfortabele omgeving. Dat minister Weyts investeert in een jeugdverblijf in Zwalm kunnen wij alleen maar toejuichen.”

Afwerking
Het gebouw is nog niet volledig af maar vrijwilligers doen hun best om het stap voor stap perfect in orde te krijgen zegt Katrien Van Hecke.