Herman De Croo schenkt postuum gouden medaille Carnegie Hero Fund aan de ouders van David Verhelst en knuffelt de vader innig.

Postuum eerbetoon voor heldendaad David Verhelst, diploma en gouden medaille uitgereikt aan ontroerde vader

Herman De Croo schenkt postuum gouden medaille Carnegie Hero Fund aan de ouders van David Verhelst en knuffelt de vader innig.

In de raadzaal van Oosterzele heeft Minister van Staat Herman De Croo het diploma en gouden medaille van het Carnegie Hero Fund uitgereikt aan de familie van David Verhelst, die op 7 april 2018 het leven verloor tijdens een reddingsactie bij de afvaart van de Lesse in Anseremme. Een zichtbaar ontroerde vader Verhelst nam het diploma en medaille in ontvangst.   (Reporter 17, foto DV, DDL)

Burgemeester Johan Van Durme: ‘We hadden vandaag echt liever ergens elders geweest. Het gemeentebestuur heeft de heldendaad van David Verhelst gebriefd aan het Carnegie Hero Fund’. Met de tussenkomst van burgemeester Van Durme en de inzet van Arnaude Bogaert van de Dienst Slachtofferzorg van de Politiezone Regio Rhode & Schelde, werd vanuit het Provinciebestuur beslist om het dossier van ‘hero’ David Verhelst over te maken aan het Nationaal Bestuur van de Koninklijke Maatschappij voor dragers van eretekens en medailles van Belgi ë (KMVDEMB). Op 2 maart jl. hebben de nationale voorzitter Rudy Maes en ondervoorzitter Yves Asselman (korpschef Regio Rhode & Schelde) postuum het ereteken ‘Gekroond Belgi ë – Goud met Palmen’ postuum aan David Verhelst toegekend.
Het verhaal met noodlottige afloop. Op 7 april 2018 vaart David met zijn hond Vito de Lesse af. Hij helpt een moeder en haar dochter die in moeilijkheden kwamen. Hij sms’t naar zijn partner Leonie en zijn ouders zijn reddingsactie. Bij de laatste barrage kantelde de kajak   van die diezelfde vrouw en haar dochter. David besluit hen opnieuw — stroomopwaarts – te helpen. Zijn kajak kantelt. Het noodlot slaat toe. Zijn hond Vito kan zich wel redden. Reanimatiepogingen mogen niet baten. Op het ogenblik van het drama is zijn partner Leonie De Bock zwanger van hun tweede kind. David Verhelst is vader van Helena ( °2014) en Eloïse ( °20 november 2018).
In de raadzaal klonken hartverwarmende, bemoedigende woorden van burgemeester Johan Van Durme en Minister van Staat Herman De Croo. Het verdriet bij de familie is tastbaar.   Als nog niet duidelijk mocht geweest zijn terwijl David nog leefde, dan is op zaterdag 14 september in de raadzaal van Oosterzele nog maar eens gebleken hoe veel waardering men heeft voor de heldendaad van David Verhelst, die de slagen van het noodlot moest incasseren. Een h éél onrechtvaardig, onbegrijpelijk noodlot. David hield zo van het leven. Vol goede voornemens, een sportieve jongen, een warme en hartelijke vriend. Nog zoveel verwachtingen, plannen, dromen, verlangens. Zijn intense liefde voor partner Leonie en dochtertje Helena. Uitkijken naar de geboorte van zijn tweede kindje. Het mocht niet zijn. De herinneringen aan David blijven intens, je engagement, je inzet om anderen te helpen. De herinneringen van allen die hem gekend hebben blijven voortleven. ‘Je blijft in ons hart, David’.       Reporter 17
X