Oppositiepartijen niet te spreken over annulering gemeenteraad omwille van vakantieplannen

Oppositiepartijen Open VLD, SP.A en Groen zijn niet te spreken over de annulering van de Zottegemse gemeenteraad in oktober omdat een van de gemeenteraadsleden van de meerderheid met vakantie gaat en bestuurspartijen CD&V en N-VA hierdoor samen niet over over een meerderheid beschikken.

“Een aanfluiting van onze democratie”, klinkt het bij Open VLD, SP.A en Groen. “De lokale besluitvorming stopt omdat één gemeenteraadslid op vakantie trekt, dat is toch te zot voor woorden?”

“Van in het begin van deze legislatuur stelden wij dat een meerderheid met slechts één zetel krap is om goed te kunnen besturen. N-VA en CD&V lachten dit argument weg. De legislatuur is nog maar begonnen en onze stad is al de dupe van deze politieke blufpoker,” stelt Lode Bruneel (Open VLD).

Kurt De Loor (sp.a): “Dit toont een compleet gebrek aan respect voor de lokale democratie en de taak van de gemeenteraad. Het getuigt bovendien ook van weinig betrokkenheid bij onze stad. In de vorige bestuursperiode hadden we dezelfde krappe meerderheid; maar wat nu gebeurt na 9 maanden, is nooit voorgevallen in de 6 voorbije jaar. Trouwens, de data van de gemeente-en OCMW-raden werden al maanden op voorhand doorgegeven aan alle raadsleden. Als een gemeenteraadslid zelf beslist om op vakantie te gaan als er een gemeenteraad is vastgelegd, is dat zijn goed recht, maar dan moet je daardoor de lokale besluitvorming niet lamleggen. Niet voor vakantieplannen van gemeenteraadsleden van de meerderheid, niet voor die van de oppositie. Dit getuigt van een ongezien amateurisme!”

Ook Heidi Schuddinck (Groen) sluit zich aan bij de kritiek: “Onze gemeenteraden duren al telkens tot een stuk na middernacht. En nu moeten we een gemeenteraad én OCMW raad overslaan omdat iemand van de meerderheid op vakantie trekt? Dat hou je toch niet voor mogelijk. Dit getuigt van een absoluut gebrek aan vertrouwen. Zottegem verdient beter dan dit.”

Bij wijze van protest zullen alle leden van de verenigde oppositie (Open VLD, Groen en sp.a) hun vakantieplannen doorgeven aan de voorzitter van de Gemeente- en OCMW-raad. “We willen op die manier nagaan of alle gemeenteraadsleden op dezelfde manier zullen behandeld worden”

X