Merelbeke, Sint-Martens-Latem, De Pinte, Gavere, Nazareth en Melle gaan samenwerken rond divers en betaalbaar wonen

De besturen van Merelbeke, Sint-Martens-Latem, De Pinte, Gavere, Nazareth en Melle hebben samen een interlokale vereniging opgericht: Wonen Leie & Schelde. Die nieuwe organisatie wil wonen in de verschillende gemeenten divers en betaalbaar maken.

De organisatie zal de verschillende gemeenten onder meer ondersteunen om hun visie rond sociaal wonen te ontwikkelen. Ze neemt ook de huidige werking rond leegstand en woningkwaliteit over. Samenwerking is daarvoor cruciaal, want het gaat om heel specialistische en technische materie. De vereniging zal de burgemeesters bovendien adviseren over het afleveren van conformiteitsattesten voor huurwoningen en zal advies geven over woningen die niet geschikt zijn voor verhuur.

Wonen Leie & Schelde wil ook in elke gemeente een aanspreekpunt openen voor burgers. Daar zullen inwoners advies en begeleiding kunnen krijgen rond wonen.   Ook eigenaars en huurders zullen er terechtkunnen voor informatie en vragen rond huurwetgeving, premies, energie, woningkwaliteit, sociaal huren, kopen en lenen.

De verschillende gemeenten dienden in juni een subsidieaanvraag in bij de Vlaamse overheid. De opstart van de vereniging is nog onder voorbehoud van die subsidie, die iets meer dan de helft van de kosten zou subsidi ëren.

Meer info

Rian Verstringe     09 210 33 51

rian.verstringe@merelbeke.be