Matthias verlaat Zottegem. Wie gaat er de Zottegemse puinhoop opruimen?

Column : Zottegem heeft een minister maar verliest de schepen die orde zou brengen in de verkeerschaos

Proficiat! Het financi ële beheer van zowel Vlaanderen als van Belgi ë ligt vanaf vandaag in de handen van twee boerenzonen uit de Vlaamse Ardennen. Wen er maar aan : straks kent elke Vlaming Zottegem, zoals iedereen de afgelopen halve eeuw er van uit ging dat het centrum van Vlaanderen in Michelbeke (Brakel) lag. Niet dat daar verandering in komt. Daar blijft een trotse dynastie een zoon naar het Vaderlandse fluweel zenden. Vandaag vertrekt er ook een flinke boerenzoon* vanuit het naburige Zottegem naar het hoogste fluweel van Vlaanderen.

Matthias Diependaele: ideale schoonzoon aan wie we graag ons kapitaal toevertrouwen.

“Hier zie, manneke, uw boterhammetjes. En vergeet niet om een propere zakdoek mee te nemen. Doe die warme jas aan want het begint al fris te worden. Dikke kus. Tot straks. En heb je een cent mee want in Brussel kost een pintje duurder dan bij ons? Bel me als je niet thuis geraakt met de NMBS. Braaf zijn op je eerste dag hee. Dat ik geen klachten hoor!”

Maak je niet ongerust.

Matthias Diependaele neemt al enkele jaren de trein “noar d’huufdstad van den Belzique met de bootbozze i’ de hand”. Hij zat er al warmpjes in het velours en wordt beschouwd als een politicus die een vlekkeloos parcours aflegde. Hij wordt geprezen door vriend en tegenstander.

De Zottegemnaar gaat nu voor Vlaanderen doen wat buurman Alexander al een poos doet voor de federale aangelegenheden: de geldzaken op orde houden (en de Begroting, Wonen en Onroerend erfgoed).

In tijden waarin politici en presidenten overal in de wereld vooral hun fallus achterna lopen is het goed nieuws dat zowel Vlaanderen als Belgi ë nuchtere boerenzonen het beheer van de (letterlijk) meest belangrijke portefeuille toevertrouwen.

NUUS wenst Matthias succes met zijn nieuwe job. (Lees verder…)

Kloten, het is van de kloten.

Maar,… miljaardedju,… onze Mathias verlaat de Zottegemse politiek. Jamaar,… die kerel ging toch onder andere het verkeersbeleid onder handen nemen? Wie gaat er nu zorgen dat die chaos in Zottegem op orde geraakt? Wie gaat in onze straten en op pleinen eindelijk recht trekken wat krom is?

Wie heeft genoeg ballen (M/V) aan het lijf om deze ondankbare schepenzetel in te vullen?

Elk nadeel heeft zijn voordeel. (quote v. J. Cruyf)

Het voordeel is dat NUUS nu ook kan schrijven over dat boerengat in de moerassen van Brabant, Broekzele / Bruxelles, waar Matthias Diependaele de zware sleutel van de Vlaamse schatkist om de nek draagt.

Het nadeel van zijn vertrek is dat er een ondankbare erfenis wacht op een nieuwe zot.

Wat zeg je? Zot, zoals in Zot-tegem? Wijzegem zou een betere naam zijn!

Dat krijg je als antwoord van de inboorlingen. De tijd zal het uitwijzen. Laat ons fier zijn op de man die voltijds onze burgemeester zou worden maar nu met volle verstand en goesting kiest voor de Vlaamse belangen. Ook Zottegem zal daar wel bij varen.

Epiloog :

Mja,.. wie weet wat het nog allemaal met zich mee brengt! Misschien krijgen we straks ook een proper aangelegde ringweg zoals in Brakel? Met een deftige gewestweg zijn we trouwens al dik tevreden. Nee, de rest is niet nodig. We hebben al een grote vestiging van de Colruyt en een zwembad hebben we ook, zelfs groter dan dat van hoofdstad Brakel. En kastelen,… goh,… bij de vleet. We hebben zelfs een brouwerij met vree lekker bier, waar ze in Brakel vooral water op flessen trekken. Misschien komen er straks zelfs toeristen naar de stad. Man, man, man,… dat zou wat zijn!

Sjarel Klak

* Bij wijze van spreken