Be-Alert alarmeert je ogenblikkelijk.

Een geslaagde test...


Geraardsbergen. BE-Alert is een alarmeringssyteem waarmee de overheid de inwoners in een noodsituatie. Als de nood het hoogst is kan je van de overheid rechtstreekse informatie krijgen via een sms of een bericht via een vaste telefoonlijn of een e-mail. Zo kan o.a. een burgemeester een bericht sturen naar iedereen waarop de noodsituatie impact heeft. De inwoners kunnen op deze manier sneller en effici ënter worden ingelicht. Om de werking van het systeem te verbeteren, werd er gisteren een test uitgevoerd. Communicatieambtenaar Steff De Vos: ‘De test verliep vlekkeloos.’

Gisteren werd via Be-Alert een nationale test uitgevoerd waar 204 steden en gemeenten aan deelnamen. Voor 73 gemeenten meteen de eerste keer. In totaal werden er meer dan 417.640 SMS’en, 52.304 gesproken berichten en 123.783 mails verzonden. Voor Geraardsbergen was het de tweede test. “Vorig jaar ondervonden heel wat steden en gemeenten problemen omdat nogal wat operatoren moeite ondervonden met de massa sms’en die verstuurd werden. Soms werd de sms twee maal verstuurd of soms helemaal niet”, vertelt Steff De Vos, communicatieambtenaar bij het lokaal bestuur van Geraardsbergen.

Deze testen gebeuren om de werking te verbeteren en deze keer verliep alles vlekkeloos voor Geraardsbergen.

Het systeem in Geraardsbergen telt wel amper 2118 inschrijvingen bij Be-Alert en dat is veel te weinig. Dat vindt ook burgemeester Guido De Padt. “Het systeem is volledig gratis, inschrijven is heel laagdrempelig en duurt een minuutje. Ten tijde van de wateroverlast hebben we veel moeite gehad om alle mensen te verwittigen en was een dergelijk systeem niet voorhanden. Dan hebben we zelf een sms systeem in het leven geroepen. Dit nieuwe systeem gaat veel verder, je kan tegelijk verwittigd worden via een gesproken boodschap (op vaste nummers), via sms en via e-mail. Ik hoop echt niet dat we moeten wachten tot wanneer er zich een ramp voltrekt om meer inschrijvingen te krijgen”.

Inschrijven kan via www.be-alert.be

Deze keer zond Geraardsbergen een sms en een e-mail. “Elke eerste donderdag van de maand kunnen we Be-Alert testen. Volgende keer zit er zeker ook een gesproken bericht in”, verzekert Veerle Mertens ons, schepen van Communicatie.