Op zondag 27 oktober Run for ME/CVS

Op zondag 27 oktober lopen enkele vrijwilligers de marathon van Gent om de ziekte ME/CVS onder de aandacht te brengen. Zowel Jens als Willem nemen aan de wedstrijd deel voor een familielid dat zwaar door de ziekte getroffen werd. Met de actie hopen ze fondsen in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar ME/CVS.

Voor Jens wordt de marathon ook een persoonlijk her opstanding. Na een lange revalidatie hoopt hij nu zijn passie voor hardlopen terug op te kunnen nemen. “De marathon uitlopen wordt zeker niet makkelijk”, zegt Jens “maar gelukkig krijg ik de steun van sympathisanten van World Runners Belgium uit Merelbeke. Ook zij lopen de race voor ME/CVS.

Wat is ME/CVS

ME/CVS of voluit myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom is een chronische aandoening die extreme uitputting en cognitieve beperkingen veroorzaakt. In Belgi ë lijden naar schatting 20.000 tot 30.000 pati ënten aan ME/CVS. De oorzaak is niet gekend en een behandeling is er niet.

Willem Tack uit Zingem loopt de marathon voor zijn broer Michiel die al meer dan 10 jaar aan ME/CVS lijdt. “Wij hopen met de marathon de aandacht te vestigen op de ernst van ME/CVS en via sponsoring geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek.”

Een andere marathonloper is de Gentenaar Jens Acke die de wedstrijd voor zijn vrouw Dascha loopt. “Zij leeft grotendeels afgezonderd in een donkere kamer wegens gevoeligheid voor licht en geluid”, zegt Jens. “Op goede momenten kan ze enkele meters stappen, op slechte momenten lukt rechtstaan al niet.”

Contact & meer info: info@12me.be