Vlaamse belastingdienst exploiteert onwetendheid van de belastingbetaler.

'Ik betaal onterecht extra kosten voor een nieuwe nummerplaat.'

Geraardsbergen. Een inwoner van Geraardsbergen moet extra taksen betalen voor een nieuwe nummerplaat omdat zijn oude bij de keuring onvoldoende leesbaar was. De man was zich van geen kwaad bewust en dacht dat het om overmacht ging. ‘Op de website van DIV staat nochtans duidelijk te lezen dat de extra taksen enkel geldig zijn bij aanschaf van een nieuwe of tweedehandswagen, niet bij vervanging van een onleesbare nummerplaat. De man maakt gewag van ‘het innen van extra belastingen door het exploiteren van de onwetendheid van de belastingplichtige’.

Extra taxen voor nieuwe nummerplaat
Een inwoner van Geraardsbergen laat na de keuring van zijn wagen zijn onleesbare nummerplaten vervangen door nieuwe. Hij vraagt een nieuwe nummerplaat aan maar moet extra taksen betalen, terwijl op de website van DIV duidelijk te lezen staat dat er pas extra taksen moeten worden betaald als het om een nieuwe of een tweedehandswagen gaat. De extra taksen gelden sinds 2016 enkel voor de Europese nummerplaten omdat er een supplement CO2 en Euronorm 4 moet worden betaald. Voor de oude nummerplaten geldt dit niet.

De man betaalt de kosten voor een oude nummerplaat. Een tijdje later krijgt hij een extra factuur voor de supplementaire taksen die hij voor een Europese nummerplaat moet betalen. De man voelt zich bedrogen en betaalt niet. Drie maanden later krijgt hij een herinnering in de bus. Hij wil schriftelijk bezwaar aantekenen maar wat blijkt: de periode van drie maanden om bezwaar in te dienen, is verlopen.

Exploiteren van onwetendheid.
De man dient uiteindelijk de extra taksen te betalen, wil hij niet het risico lopen dat bij een controle zijn wagen tijdelijk in beslag wordt genomen. De man betaalde te veel taksen omdat de communicatie van de Vlaamse overheid te wensen overlaat. ‘Het innen van extra belastingen gebeurt in dit geval door het exploiteren van de onwetendheid van de belastingplichtige.’

Julien Borremans