Groep schepenen bij de actie voor Geestelijke gezondheid.

Lierdese schepen Kathelijne Scheirlinckx stond als kleurloos standbeeld opgesteld in de stationshal van Oudenaarde.

Samen met verscheidene andere mandatarissen vroeg ze op deze manier aandacht voor de werelddag Geestelijke Gezondheid.

groep mandatarissen tijdens de actie voor de Werelddag Geestelijke gezondheid

logo werelddag Geestelijke gezondheid10 oktober Werelddag Geestelijke Gezondheid.

Eergisteren, dinsdag 8 oktober 2019, stonden in de stationshal van Oudenaarde verscheidene mandatarissen uit Zuid-Oost-Vlaanderen als kleurloze standbeelden opgesteld. Ze vroegen, gekleed in wit en bleek pak, aandacht voor de werelddag Geestelijke Gezondheid op 10 oktober. Van voorbijgangers kregen ze complimenten en wijze spreuken om je goed in je vel te voelen en een dipje te overwinnen. De grauwe bleke pakken kregen terug kleur en brachten een glimlach op het gezicht van de pendelaars. Mensen veerkachtiger maken en het taboe doorbreken over hoe we ons voelen is het doel van deze regionale actie !

10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

Dat het niet altijd even goed gesteld is met de geestelijke gezondheid van de Vlaming weten we al langer. 1 op 3 Vlamingen krijgt zelfs ooit te maken met ernstige psychische problemen. Maar of het nu gaat over een tijdje niet goed in je vel zitten of psychische stoornissen, mensen durven het moeilijk ter sprake brengen. Er rust nog altijd een taboe op alles wat met geestelijke gezondheid te maken heeft.

Spreuken in het straatbeeld

Tijdens de Vlaamse 10-daagse van de geestelijke gezondheid, die doorging van 1 tot 10 oktober,) stonden dit jaar fijne woordspelingen, deugddoende boodschappen en quotes centraal om mensen even te laten stilstaan. Iedereen werd uitgenodigd om stil te staan bij zijn of haar geestelijke gezondheid en die van anderen. Misschien heb je ook de spreuken in het straatbeeld, op ramen van openbare gebouwen en etalages van handelaars zien passeren onder de hashtag #SamenVeerkrachtig? Enkele voorbeelden: ‘Als iets niet lukt, heb je niet gefaald maar geleerd’ op de het venster van een school. Of ‘Het beste medicijn, is 3x daags een complimentje’ bij de apotheker.   Of ‘Als het leven je laat struikelen, maak er dan een salto van’ in de sporthal.

 Samen Veerkrachtig

“Het taboe doorbreken, kan enkel als we er een wij-verhaal van maken”, geven de lokale besturen aan. Niet iedereen slaagt erin om in zijn eentje recht te krabbelen. ‘Samen Veerkrachtig’, het thema van de voorbije 10-daagse, verwees naar het belang van een helpende hand, een bemoedigend schouderklopje. Zorgen voor elkaar, dat is zorgen voor veerkracht. Veerkracht houdt in dat je ook ongeluk in je leven toelaat, dat je leert omgaan met tegenslagen. Met andere woorden: je mag gerust eens falen.

Wil je testen hoe je veerkracht nu is, surf dan naar www.fitinjehoofd.be en ga naar mijn veerkracht. Op basis van jouw score krijg je info en advies op maat. Nadien krijg je toegang tot oefeningen en tips die je helpen om positief in het leven te staan.

logo Gezonde GemeenteLogo Gezond + vzw en Gezonde Gemeenten

Dit was een actie van Logo Gezond+ en de 20 lokale besturen van Deinze, Sint-Martens-Latem, Zulte, De Pinte, Nazareth, Gavere, Kruisem, Oudenaarde, Wortegem-Petegem, Kluisbergen, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem, Zwalm, Zottegem, Herzele, Horebeke, Brakel, Lierde, Maarkedal en Ronse

Dit zijn stuk voor stuk Gezonde Gemeenten. Reeds meer dan 200 Vlaamse en Brusselse steden en gemeenten kozen bij de start van de nieuwe legislatuur voor Gezonde Gemeente. Zo engageren zij zich (opnieuw) om een succesvol lokaal preventief gezondheidsbeleid uit te bouwen.

Meer info: www.gezondegemeente.be

www.logogezondplus.be

foto Kathelijne Scheirlinckx