Poelen worden geruimd in de Vlaamse Ardennen


Medewerker Paul Haustraete van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen heeft het de jongste dagen druk met de opvolging van de aanleg en het onderhoud van verscheidene poelen in de Vlaamse Ardennen.
“Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen heeft, net als de voorbije jaren, meer dan twintig poelen gegraven of geruimd in de Vlaamse Ardennen”, zegt Paul Haustraete, die op de Diggiehoeve in Nederbrakel de werken controleert samen met Diggiemedewerkster Emmy Schockaert.
“Tien nieuwe poelen werden gegraven en vijftien bestaande werden geruimd. Kikkers en salamanders zullen ongetwijfeld hun weg vinden naar deze natuurparels. In Wortegem-Petegem, Geraardsbergen, Horebeke, Zwalm en Maarkedal gaat het telkens om een poel, in Zottegem onderhoudt RLVA twee poelen, in Herzele drie, in Erpe-Mere vijf en in Brakel tien.”
RLVA startte zijn poelenproject in 1998 vanuit het besef dat er in de regio Vlaamse Ardennen meer nodig waren en dat de streek de potenties heeft voor een rijk poelenleven. Nog altijd nemen particulieren contact op met RLVA om een nieuwe poel te graven of om een bestaande te ruimen. “Na selectie van de geschikte locaties, zorgt RLVA voor de stedenbouwkundige aanvraag en voor de uitvoering van de werken. In overleg met de eigenaars van alle nieuw aangelegde poelen worden die systematisch gecontroleerd op verlanding”, besluit Haustraete.