Jean Bosco Safari blinkt uit door zijn ontwapende eenvoud

‘Opening bibweek in Scheldewindeke’

Heerlijk avondje in Scheldewindeke. Veel belangstelling voor de offici ële opening van de bibliotheekweek. Schepen voor Cultuur Marleen Verdonck wees nog maar eens op de vele verdiensten van Bib Scheldewindeke en zette het ronduit schitterend team van de bib terecht in de kijker. Jean Bosco Safari nam plaats in de praatstoel en werd vlot geïnterviewd door Dirk Ghijs (Radio 2, Oost- Vlaanderen). Jean Bosco Safari voelde zich snel thuis in bib Scheldewindeke. Op het podium een bescheiden man, hoewel ook zelfverzekerd. De begenadigde muzikant, vlotte verteller, veroverde alle harten in bib Scheldewindeke. Iedereen hing aan zijn lippen. Wat een levensverhaal. Jean Bosco Safari, een knap staaltje van lef, doorzettingsvermogen, van nooit opgeven. ‘Maak je droom’. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle)

De Oosterzeelse bib, die al heel wat prijzen in de wacht sleepte, kan inderdaad een indrukwekkend palmares voorleggen. De opdracht die op knappe wijze wordt ingevuld, is het werk van een bekwame en klantvriendelijke ploeg onder de leiding van bibliothecaris Filiep Van Grembergen, geruggensteund door een Raad van Bestuur en het gemeentebestuur. Het is een traditie om tijdens de openingsavond van de bibliotheekweek sterk uit te pakken. Getuige de grote namen die de voorbije jaren de revue passeerden: Annelies Rutten, Tom Van Dijck, Clara Cleymans, Pascale Platel, Fried’l Lesage, Frank Vander Linden, Freek Braeckman, Kamagurka, Hautekiet, Adil El Arbi, Raf Walschaerts (Kommil Foo), Het Zesde Metaal en Jelle De Beule. Op de editie 2019 kwam Jean Bosco Safari praten over leven en werk. Het werd een heel sterke editie. Een ruim deel van het publiek vond het de beste editie ooit. Eenvoud siert Jean Bosco Safari. Hij wordt in 1954 geboren in Rwanda. Op 6 — jarige leeftijd wordt hij geadopteerd door een Merksems echtpaar. Hij werd algauw grote fan van de Beatles, hij besloot om zelf muzikant te worden. Zijn droom om ooit een concert te spelen in de Cavern club waar The Beatles hun carrière startten, kwam dit jaar uit en dat op zijn 65 ste verjaardag. Zanger, songwriter, muzikant en performer, daar staat Jean Bosco Safari voor. Hij is er de man niet naar om leeghoofdige praat te verkopen en kan zijn succes relativeren. Het succes is hem niet naar het hoofd gestegen. Hij blinkt uit door ontwapenend eenvoudig te zijn. In bib Scheldewindeke kwam hij meteen op toerental. Passeren de revue: eerste levensjaren in Rwanda, weeshuis, adoptie, racisme, pesten, muziek, albums, The Beatles (hij wou de vijfde Beatle worden!), Little Richard, biologische vader, adoptieouders, studies, striptekenaar, jazz, soul, John Miles, terugkeer naar geboorteland,…Ontroerend.
Er de drive in houden, twee uur lang!, geen probleem voor Jean Bosco Safari. Het publiek bleef geconcentreerd luisteren naar de minzame Jean Bosco Safari. De gloed in de ogen, het vuur dat hij koestert voor een podium, wordt een steekvlam. Zat daar een entertainer in gesprek met Dirk Ghijs? Alleszins. Jean Bosco Safari straalt een onoverwinnelijk vanzelfsprekendheid uit. Het publiek kon ook genieten van de muzikale pareltjes van Jean Bosco Safari. Hij liet je wegdromen. Muzikaal talent. Schitterend. De muziek die letterlijk groeit, noot per noot. Zuiver. Muziek met grote M.
Er werd afgesloten met een feestelijke receptie. Heel verzorgde dranken en lekkere hapjes zorgden voor een hartelijke sfeer. Reporter 17